Ana Blandiana – Poetul European al Libertății

culturapoloneza.ro

Poeta Ana Blandiana a primit prestigiosul Premiu „Poetul European al Libertății”, acordat de Orașul Gdańsk o dată la doi ani. Evenimentul decernării a avut loc la Gdańsk, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură, care s-a desfășurat în perioada 17-19 martie 2016.
Ana Blandiana este o legendă luptei pentru libertatea politică și civică din România, însă nu acest lucru a fost decisiv pentru a câștiga. Juriul a fost impresionat, în primul rând, de procesul constant al creșterii poeziei Anei Blandiana pentru libertate și lărgirii dimensiunilor ei în contemporaneitate” – a scris juriul în motivarea premiului.

Conform juriului, poezia Anei Blandiana „s-a născut în timpuri, în care, cum spune însăși poeta, »să fii liber este, evident, mai greu decât să nu fii liber în timpul în care, prin paradox, libertatea cuvântului diminuază greutatea lui»”.

Mulțumind pentru premiul, Ana Blandiana a subliniat că, prin faptul că premiul este acordat la Gdańsk, el are pentru ea o valoare specială: „De decenii, orașul Gdańsk a fost pentru mine Orașul Solidarității, adică al curajului și al libertății. Începând cu această seară, Gdańsk va fi pentru mine și un oraș al poeziei” – a adăugat.

Premiul se acordă atât poeților europeni contemporani, cât și traducătorilor care abordează subiectului libertății și, în același timp, creația lor se caracterizează prin valori artistice deosebite. Ana Blandiana a fost nominalizată pentru volumul „Patria mea A4” („Moja ojczyzna A4”). Cartea a apărut în ediție bilingvă (traducerea versurilor în limba polonă aparține Joannei Kornaś-Warnas), pregătită special cu prilejul acestei nominalizări.

La cea de-a IV-a ediție a Premiului, alături de poeta româncă, au mai fost nominalizați șase poeți: Yahya Hassan din Danemarca, Daniel Jonas din Portugalia, Lidija Dimkovska din Macedonia, Serghei Stratanovski din Rusia, Vanni Bianconi din Italia și Anikó Polgár din Ungaria.

Poeta este invitata Festivalului din martie de la Gdańsk. Va participa, de asemenea, și la alte evenimente, organizate special la Varșovia și Cracovia, în colaborare cu ICR Varșovia.

http://icr.ro/varsovia/intalnire-cu-ana-blandiana-poeta-romanca-nominalizata-la-premiul-poetul-european-al-libertatii-2016/pl

 

yuki-copyright