Institutul Polonez din București a luat ființă în anul 2001, iar trei ani mai târziu și-a început activitatea și în Republica Moldova.

Din anul 2008, sediul nostru se află într-o vilă în stil modernist aflată pe str. Popa Savu nr. 28, la câțiva pași de stația de metrou Aviatorilor. Designul interior actual al clădirii a fost proiectat de către arhitecți polonezi și dotat cu piese de mobilier create de designeri polonezi. Numeroase obiecte, care sunt elemente de decor interior al Institutului, au fost premiate la festivaluri de design.

Clădirea noastră îndeplinește aproape exclusiv funcția de birou managerial – nu există un spațiu destinat spectacolelor sau concertelor, prin urmare toate evenimentele organizate de noi au loc în diferite locuri din București.

Cu toate acestea, merită să ne faceți o vizită, pentru că în sediu avem o mediatecă, de care pot beneficia toți cei interesați de Polonia. La dispoziția lor se află o selecție bogată de volume (incluzând și literatură polonă tradusă în limba română), filme și muzică.

Anterior, birourile noastre s-au aflat pe str. Alexandru Constantinescu nr. 46-48.

Începând din anul 2009, Institutul Polonez din București, la fel ca și celelalte Institute Poloneze din lume, folosește o nouă siglă, al cărei element principal îl constituie omulețul roșu, proiectat de Lech Majewski. Noul logo a înlocuit pana, care reprezentase înainte sigla Institutului.

În decursul celor cincisprezece ani de activitate a Institutului Polonez, au lucrat în cadrul acestuia nouăsprezece persoane: Roland Chojnacki (director, de la înființarea Institutului, în 2001, până în octombrie 2006), Jarosław Godun (din 2001 coordonator de programe, iar din octombrie 2006 până în august 2010 – director), Natalia Mosor (din 2007 director adjunct, în perioada august 2010 – aprilie 2011 director interimar), Maja Wawrzyk (director din aprilie 2011 până în octombrie 2015), Agnieszka Skieterska (director din octombrie 2015), Leszek Biały (director adjunct din 2013), precum și experții de proiecte și PR, responsabilii pentru probleme de secretariat și administrație. În ordine alfabetică, aceștia sunt în prezent: Ecaterina Budimir, Tomasz Kluz, Mirela Lazăr, Anna Nicolau, Luiza Săvescu, Alexandru Stancu, iar în trecut au lucrat în cadrul Institutului și Anda Cadariu, Sabra Daici, Silviu Dancu, Ana Maria Luft (Stănculescu), Cristina Trifon (Iacob), Monica Voitovici și Monika Widomska.

yuki-copyright