Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului

Pe 27 ianuarie 1945 trupele Armatei Roșii au intrat pe terenul lagărului german-nazist de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau, eliberându-i pe deținuți. Cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la acest eveniment, Consiliul Internațional şi Muzeul Auschwitz-Birkenau sub patronajul Președintelui Republicii Polone, vor organiza festivităţi de comemorare la care vor participa peste 300 de foști deținuți. Postul de televiziune TVR2 va transmite un documentar despre viața evreilor din Polonia.

Foto: Marius Frank (WeEzE) / Wikimedia Commons
Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului

Anul acesta, punctul central al ceremoniilor de comemorare a eliberării lagărului va fi participarea ultimilor martori – foşti deţinuţi. Trei dintre ei vor transmite un mesaj celor adunaţi. Conform estimărilor reprezentanţilor Muzeului, la ceremonie vor fi prezenţi aproximativ 250-300 de foşti deţinuţi. Grupul cel mai numeros – în jur de o sută de persoane – va fi compus din polonezi. Un număr similar va sosi din diverse ţări mulţumită Congresului Internaţional al Evreilor. Foşti deţinuţi şi supraviețuitori ai lagărului de exterminare vor fi prezenţi şi în componenţa unora dintre delegaţiile de stat.

KL Auschwitz-Birkenau a fost înfiinţat şi administrat la decizia autorităţilor germane de către personal german (unii dintre membrii personalului erau austrieci). Înainte de izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial, Oświęcim a fost oraş polonez. În timpul ocupației germane, aceste teritoriile au fost aderate  Reich-ului German iar denumirile Oświęcim și Brzezinka au fost schimbate în Auschwitz și Birkenau.

Programul festivităţilor şi alte informaţii legate de festivităţile de comemorare pot fi accesate pe portalul http://70.auschwitz.org

Vă recomandăm totodată un articol de pe un nou portal care promovează Polonia.

Documentarul De neuitat pentru eternitate, TVR2, 27 ianuarie, ora 19:00

http://www.tvrplus.ro/editie-ziua-internationala-a-holocaustului-304459

Recent inaugurat la Varşovia, Muzeul POLIN este dedicat istoriei comunității evreieşti din Polonia. Istoria păstrată în obiectele şi expozițiile muzeului cuprind o perioadă de peste 1000 de ani din viaţa comunităţii evreieşti din Polonia. Holocaustul  îşi are locul său în acest muzeu. Un arc nevăzut al istoriei uneşte aievea comunităţile evreieşti din Polonia şi România. Evreii askenazi au ridicat în Bucureşti, între anii 1845-1846, Sinagoga Mare Poloneză, care în prezent adăposteşte ,,Memorialul martirilor evrei”. Documentarul oglindeşte ororile Germaniei naziste în Polonia şi România, săvârşite împotriva evreilor.

Producător: Filaret Acatrinei
Imaginea: Sorin Chivulescu
Realizator: Cristian Amza

Publicat: 18-03-2015

Unde şi când?