Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Ziua Diasporei Poloneze

Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor de Pretutindeni, sărbătorită pe 2 mai, a fost desemnată de Seimul Republicii Polone în anul 2002. La baza acestei inițiative a stat recunoașterea „realizărilor și implicării diasporei poloneze și a polonezilor de peste hotare în redobândirea independenței Poloniei, a loialității și atașamentului față de identitatea poloneză, dar și a ajutorului acordat Patriei în cele mai grele momente".

Foto: Institutul Polonez din Bucureşti
Ziua Diasporei Poloneze

Guvernul polonez, recunoscând rolul deosebit al diasporei poloneze, consideră colaborarea cu centrele diasporei una dintre prioritățile sale. Ministerul Afacerilor Externe, Jacek Czaputowicz, în cadrul discursului susținut în luna martie a acestui an, în Seimul Republicii Polone, a subliniat că "ne-am dori ca conaționalii noștri să devină un aliat important al guvernului în promovarea interesului național, a culturii poloneze, a memoriei naționale și a narațiunii istorice". Considerând acest jubileu ca fiind important pentru toți conaționalii - indiferent de locul în care trăiesc - astăzi, în mod deosebit, ne unim gândurile cu polonezii de peste hotare, mulțumindu-le pentru acțiunile întreprinse în scopul binelui țării noastre. Conform datelor Ministerului Afacerilor Externe, în afara granițelor Poloniei trăiesc azi aprox. 20 milioane de polonezi și persoane de origine poloneză. Cea mai mare grupă o constituie persoanele care au rămas pe teritoriile de Est după mutarea granițelor țării. Alții - emigranții contemporani - formează diaspora poloneză contemporană în țările din Occident. Cea mai mare diasporă este cea din America. În anul 2002, numai în Statele Unite, peste 9,6 mln. de persoane și-au declarat originea poloneză.

Biroul de Presă al Ministerului Afacerilor Externe din Polonia