Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Tomasz Stańko în concert la București

Trompetistul polonez Tomasz Stańko, o adevărată legendă a free-jazzului mondial, va concerta împreună cu formația sa „Tomasz Stańko New York Quartet” în cadrul festivalului ArCuB Live Open Air - Jazz, Blues & More 2013.

Tomasz Stańko în concert la București

4 iulie, ora 20.00 - Piața George Enescu

În cadrul festivalului ArCuB Live Open Air - Jazz, Blues & More, Tomasz Stańko va prezenta ultimul său album, „Wisława”, în formula:
Tomasz Stańko - trompetă
David Virelles - pian
Ben Street - contrabas
Gerald Cleaver - percuție

Albumul, înregistrat în iunie 2012, la New York, este inspirat de poezia Wisławei Szymborska, poetă și eseistă poloneză, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1996, care s-a stins din viață anul trecut. În 2009, la Opera din Cracovia, Stańko a făcut improvizație pe cele mai noi versuri ale poetei, citite de aceasta în cadrul uneia dintre ultimele sale întâlniri cu publicul. Unele poezii au devenit pentru Stańko sursă de inspirație pentru compozițiile care se regăsesc pe disc. După cum artistul însuși scrie în album: „Contactul cu poezia Wisławei Szymborska m-a emoționat profund și m-a inspirat într-un mod neobișnuit. Faptul că am avut ocazia să o întâlnesc și să fac improvizație pe versurile scrise și citite de ea însăși mi-au dat un impuls și mai puternic să compun. A luat naștere o muzică pe care vreau s-o dedic cu toată aprecierea mea memoriei Wisławei Szymborska.”

Tomasz Stańko (n. 1942, Rzeszów, Polonia) - trompetist polonez și compozitor de jazz, unul dintre cei mai originali muzicieni de jazz din lume. De la începutul anilor ’60 ai secolului trecut este recunoscut ca unul dintre cei mai importanți artiști de jazz polonezi, căci a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării și realizărilor scenei de jazz poloneze. Tonul distinct, melancolia slavă și atmosfera plăcută, care definesc muzica sa, sunt atuurile artei lui Stańko, sunetul trompetei sale devenind inconfundabil.

Artistul a înregistrat până în prezent aproximativ patruzeci de albume de autor și a compus muzica pentru mai multe filme și piese de teatru. A concertat în întreaga lume, interpretând și înregistrând alături de Cecil Taylor, Jan Garbarek, Peter Warren, Stu Martin, Edward Vesal și mulți alții. Este laureat a numeroase premii naționale și internaționale, fiind primul muzician care a obținut Premiul European pentru Jazz (2003). Prin muzica și creațiile sale unice a reușit să apropie publicul de limbajul jazz-ului și să-și încânte fanii.