Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Teatrul și memoria. Conferință

Piotr Gruszczyński - colaborator apropiat al regizorului Krzysztof Warlikowski - va aborda tema memoriei colective în producțiile recente ale teatrului polonez. Conferința va fi urmată de proiecția înregistrării spectacolului „(A)pollonia”.

Foto: Stefan Okołowicz
Teatrul și memoria. Conferință

Invitatul Festivalului Național de Teatru Piotr Gruszczyński - critic de teatru, dramaturg, colaborator apropiat al regizorului Krzysztof Warlikowski - va aborda tema memoriei colective în producțiile recente ale teatrului polonez.
În cadrul conferinței se va discuta despre diferite aspecte ale construcției și deconstrucției memoriei în teatrul polonez contemporan, ca și despre modalitățile diferite de tratare a subiectelor istorice de către creatori,
de la Grotowski și Kantor, până la Warlikowski și Passini.
Conferința va fi urmată de proiecția înregistrării spectacolului (A)pollonia, regia Krzysztof Warlikowski. Evenimentul se desfășoară în cadrul Festivalului Național de Teatru și a aniversării de a 250 de ani de teatru de stat în Polonia.

Piotr Gruszczyński este teoretician şi critic de teatru, autorul volumului "Teatrul ca o rana vie", dedicat universului lui Krzysztof Warlikowski (tradus în limba română în 2010), împreună cu care lucrează, ca dramaturg, de mai mulţi ani.

În spectacolul (A)pollonia, realizat în anul 2009, Warlikowski, pe baza textelor lui Eschil, Euripide și a scriitorilor contemporani: Hanna Krall și J.M. Coetzee, abordează subiectul sacrificiului și a auto-sacrificării, adică renunțării la propria viață pentru a salva viața unei alte persoane. Poveștile pesonajelor mitice, conduse de Fatum, sunt confruntate cu experiențele unor persoane reale din seculul XX, neputincioase față de Holocaust. În acest spectacol, călăul devine un personaj la fel de relevant că victima lui.