Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Teatrul Cântecul Ţapului: Cântecele Lui Lear

O abordare neobișnuită a piesei de Shakespeare. Experimentatorii teatrali din Polonia folosesc tehnicile de muzică arhaică pentru a scoate la evidență cele mai adânci emoții ascunse în „Regele Lear”.

Teatrul Cântecul Ţapului: Cântecele Lui Lear

12 și 13 iunie 2013, 19:30

Cisnadioara

 70 de minute (fără antract)

 

Regia GRZEGORZ BRAL

Muzica: JEAN-CLAUDE ACQUAVIVA, MACIEJ RYCHŁY

Pregătirea pieselor: KACPER KUSZEWSKI

Distribuţia: ANNA ZUBRZYCKI, ANU SALONEN, MONIKA DRYL, JULIANNA BLOODGOOD, EMMA BONNICI, KACPER KUSZEWSKI, RAFAŁ HABEL, GABRIEL GAWIN, EWAN DOWNIE/ PAOLO GARGHENTINO, IAN MORGAN ŞI MACIEJ RYCHŁY.

Cântecele lui Lear nu sunt o povestire liniară ci prezintă lumea plină de ritm şi energie a dramei lui Shakespeare. Trupa s-a concentrat pe selecţia scenelor celor mai importante din Regele Lear, care au servit ca inspiraţie pentru depănarea poveştii cu ajutorul cuvintelor, gesturilor şi muzicii. Fiecare cântec reprezintă un punct de plecare către următorul „poem dramatic”. Muzica devine un personaj sau o întâmplare reală ce influenţează relaţiile interumane.

Premiera internaţională a Cântecelor lui Lear a avut loc în august 2012, în timpul Festivalului Fringe de la Edinburgh. La festival a fost răsplătită cu trei premii prestigioase: Fringe First, Herald Archangel şi Musical Theatre Matters Award. De asemenea, Cântecele lui Lear au ocupat primul loc în clasamentul tuturor spectacolelor de teatru prezentate la Edinburgh, alcătuit de The List.

Songs of Lear seems to have already passed into legend even though it’s only a work in progress”

Lyn Gardner, THE GUARDIAN

 “In Songs of Lear, human emotion overflows the capacities of language, creating a unique, tragic theatre of the most powerful kind”

Mark Brown, THE HERALD

 

AWARDS,  NOMINATIONS:

Edinburgh Fringe Festival 2012: Scotsman Fringe First 2012, Herald Archangel 2012, Musical Theatre Matters Special Award 2012, Nomination for Total Theatre Award 2012.

Songs of Lear was also enlisted on the very top of ‘The List’, winning the first place in the ranking of all theatre performances during Edinburgh Fringe Festival 2012.

 

GRZEGORZ BRAL – Regizor, pedagog, actor. În 1996, împreună cu Anna Zubrzycki, a înfiinţat la Wrocław Teatrul Cântecul Ţapului. Trupa sa a creat o „tehnică a coordonării” unică şi atrage actori şi studenţi din întreaga lume. Grzegorz Bral predă tehnicile actoriei la studiile de MA in Acting, organizate de TCT în colaborare cu Manchester Metropolitan University. Este directorul artistic al Brave Festival – împotriva excluderilor din cultură, preşedinte şi fondator al organizaţiei de caritate Rokpa Polska. A fost director artistic al Teatrului Studio din Varşovia în perioada 2010-2012. A primit numeroase premii pentru activitatea sa artistică, precum Medalia de Onoare a Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, SCOTSMAN FRINGE FIRST 2004 şi HERALD ANGEL 2004 (pentru spectacolul „Cronici – obicei lamentație”). În 2009 trupa de actori pe care o conduce a fost nominalizată pentru Premiul Teatrului European (ediţia a XII-a), la categoria „Noi realităţi teatrale”.

Teatrul Cântecul Ţapului, înfiinţat în anul 1996 de către Grzegorz Bral şi Anna Zubrzycki, şi-a dobândit de-a lungul anilor de activitate recunoaşterea internaţională drept una dintre trupele europene cele mai novatoare, care se foloseşte în practică de exercițiul actoricesc şi caută fără încetare noi soluţii artistice. Trupa, cu sediul la Wrocław, îşi dezvoltă permanent spectacolele cu scopul de a deschide şi a aprofunda o perspectivă a unor experienţe unice care să le permită spectatorilor să-şi descopere propria sensibilitate şi umanismul. Atât pregătirea cât şi repetiţiile sau spectacolele sunt tratate ca parte a unui proces continuu şi ca un fel de muncă „de laborator”, care le permite actorilor şi regizorului să caute tot timpul noi tehnici şi mijloace de expresie artistică. Teatrul Cântecul Ţapului se evidenţiază prin faptul că tinde spre întâlnirile interumane şi spre deschidere, acestea reprezentând germenele experienţei autentice. Implicarea în procesul de creaţie a legăturilor de durată dintre entităţi reprezintă un punct de plecare către fiecare nou tip de pregătire, care integrează întotdeauna mişcarea cu vocea, muzica şi textul. Aceste elemente de alcătuire a spectacolului făcându-l să fie profund ancorat în muzicalitate şi să comunice cu spectatorii la un nivel foarte senzual.

Prin practica teatrală bazată pe exercițiu fizic şi vocal, trupa nu doar îşi îmbogăţeşte permanent propriile spectacole dar face posibilă şi dezvoltarea artistică a actorilor cu care colaborează. Parte integrantă a misiunii și viziunii acestei trupe, datorită cărora își poate disemina practica actoricească, este activitatea pedagogică. Aceasta se manifestă printr-un program, unic în Europa, de studii de actorie - MA Acting – realizat începând din 2004 în colaborare cu Manchester Metropolitan University și, în prezent, cu Rose Bruford College din Londra. Cursul de MA Acting oferă artiștilor posibilitatea de a explora o modalitate de pregătire deosebită dar și de a experimenta rolul procesului în timpul repetițiilor și pregătirii spectacolului de diplomă, inspirat de expediția de cercetare pe care o efectuează.

Datorită spectacolelor aflate într-o continuă evoluție pe care le realizează, Teatrul Cântecul Ţapului oferă spectatorilor săi posibilitatea de a-și conștientiza propria sensibilitate și, în același timp, contribuie la dezvoltarea artei teatrale în lume. Trupa a fost răsplătită cu numeroase premii prestigioase, dobândind un renume internațional. Datorită activității pedagogice pe care o desfășoară, Teatrul Cântecul Ţapului stimulează în mod activ dezvoltarea generației tinere de artiști.

www.piesnkozla.pl