Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Diseară, la Chișinău: Teatru stradal din Polonia

Marți, 18 iunie 2013, la ora 21.00 Teatrul Biuro Podróży din Polonia va prezenta la Chișinău, în Piața Gării Feroviare un spectacol inedit. Piesa „Carmen Funebre” a fost premiată la cele mai importante festivaluri teatrale din lume. Intrarea este gratuită.

Diseară, la Chișinău: Teatru stradal din Polonia

Folosind ca recuzită picioroangele și  jucându-se cu focul, reprezentând simbolic scene de violență, Carmen Funebre povestește despre viața în timpul războiului, despre frică, groază și speranță.

Spectacolul „Carmen Funebre a fost prezentat până acum în peste 50 de tării din întreaga lume, și a primit numeroase premii prestigioase. Reprezentația din Chișinău a fost organizată de Institutul Polonez din București și Primăria Municipiului Chișinău iar cofinanțat din fondurile Ministerului Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone.

Despre spectacolul:

Spectacolul de teatru stradal "Carmen Funebre" a fost creat în anul 1994. Inspirația pentru această reprezentație a constituit-o războiului din Bosnia, tensiunile etnice exacerbate și izbucnirile naționalismului în acel context. Pe durata pregătirii spectacolului membrii echipei s-au întâlnit cu refugiați din fosta Iugoslavie iar relațiile stabilite cu aceștia au contribuit la ilustrarea prin metafore universale a sorții destinate celor exilați.

În producția spectacolului "Carmen Funebre" teatrul Biuro Podróży folosește mijloace spectaculoase pentru a atrage atenția atât privitorului cu experiență cât și unui trecător. Picioroange, foc, lumini și o coloană sonoră impresionantă care provoacă panică și în același timp trezește compasiunea spectatorilor. În reprezentație sunt folosite numai câteva cuvinte însă secvențele de imagini sugestive sunt suficiente pentru a lăsa asupra privitorului o impresie puternică.

Din cronici:

Un spectacol în aer liber jucat pe picioroange, o piesă cu imagini tulburătoare despre viața în vreme de război. BBC

Teatrul Biuro Podróży din Polonia a realizat o piesă impresionantă care ilustrează viața din timpul războiului. Acest spectacol este înfricoșător, tulburător, frumos și de ne ratat. Independent

Un spectacol modern creat cu pricepere, cu sensibilitatea unui nerv descoperit - poezie fără eufemisme. El Espectador

Imagine înfricoșătoare a ceea ce este inuman. Recomandăm călduros. Chicago Sun Times

Teatrul Biuro Podóży a fost fondat în anul 1988. Fondatorul și regizorul acestuia fiind Paul Szkotak.  Pe durata  a douăzeci de ani de căutări artistice teatrul și-a dezvoltat propriile metode de lucru la spectacole și a creat un stil teatral distinctiv. Spectacolele teatrului au fost prezentate în mai mult de 50 de țări de pe șase continente.

Despre teatrul:

Teatrul Biuro Podróży (pol. Birou de Călătorie) a participat la cele mai importante festivaluri de teatru din lume și a fost distins cu numeroase premii prestigioase. Teatrul și-a prezentat creațiile printre altele în: Argentina, Australia, Brazilia, Egipt, India, Iran, Israel, Iordania, Columbia, Coreea, Liban, Mexic, Palestina, Rusia, Uruguay, Statele Unite și în aproape toate țările europene.

Ca o recunoaștere a realizărilor teatrului acesta a primit în anul 2002 premiul Ministrului Afacerilor Externe al Poloniei pentru contribuția sa remarcabilă la promovarea Poloniei în lume și premiul Ministrului Culturii pentru realizări deosebite în domeniul teatrului.

În anul 2005 lui Pavel Szkotak a devenit laureat al prestigiosul premiu Politica Passport.

În anul 2008 Paul Szkotak, Marta Strzałko și Jaroslaw Siejkowski le-au fost decernate medalii Gloria Artis – pentru merite deosebite în domeniul culturii, acordate de către Ministrul Culturii și Patrimoniului Național.

Regia: Paweł Szkotak

Distribuția: Bartosz Borowski, Agata Elsner,  Łukasz Kowalski,  Jaroslaw Siejkowski, Marta Strzałko, Adam Swarcewicz,  Piotr Wojtyniak,Tomasz Wrzalik

Tehnica: Łukasz Jata

www.tbp.org.pl

Spectacol cofinanțat din fondurile Ministerului Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone și Institutului Polonez din București.