Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Tadeusz Kantor. Scrieri despre teatru

Cu mare bucurie vă prezentăm prima selecție în limba română din mai importante texte semnate de legendarul artist vizual și om de teatru polonez, Tadeusz Kantor. Selecția textelor a fost realizată de Krzysztof Pleśniarowicz, iar traducerea aparține Sabrei Daici. Vă invităm la lansarea cărții care va avea loc în cadrul Festivalului Național de Teatru Independent.

Tadeusz Kantor. Scrieri despre teatru

După un volum și mai multe studii despre Tadeusz Kantor, apare, în sfârșit, în spațiul nostru cultural, prima selecție din cele mai importante texte semnate de legendarul artist vizual și om de teatru polonez. Lectura în suită cronologică a manifestelor, eseurilor și comentariilor – excepțional traduse de Sabra Daici – se dovedește extrem de importantă pentru înțelegerea gândirii și practicii sale radicale, surprinzând evoluția conceptelor-cheie pe care Kantor le-a inventat, dezvoltat, reformulat fără încetare, până spre finalul vieții (1990).

Selecția textelor a fost realizată de Krzysztof Pleśniarowicz, fost director al Cricotecii de la Cracovia – Centrul de Documentare despre Arta lui Tadeusz Kantor, și curator al celei mai ample ediții de până acum a „Scrierilor” lui Kantor, finalizată în patria artistului abia la începutul acestui secol.

Ediția română apare cu sprijinul Institutului Polonez din București.

„Tadeusz Kantor și-a denumit cândva activitatea artistică „joc de noroc, plin de mistificare și perversitate”. „Nu e adevărat – exclama în „Micul manifest, cu ocazia acordării Premiului Rembrandt, în 1978 – că artistul este un erou și un cuceritor neînfricat, așa cum ne învață o legendă convențională. Credeți-mă, este un om sărman, iar contribuția sa e neputința, căci a ales să stea față în față cu spaima”. Artistul sfârșitului de secol XX trebuie să fie cel prin care vorbește neliniștea contemporaneității. Căci artistul (așa cum credea Kantor însuși) este poate ultima vocație care-și asumă riscul trecerii graniței acelei spaime veșnice și atât de demodate astăzi – spaima „de necunoscut, de nimic, de gol”. Dar și spaima de amintirea trecutului. Kantor vedea în nerespectarea memoriei sursa tuturor crizelor existente în partea noastră de lume.” (Krzysztof Pleśniarowicz)

Volum tipărit cu sprijinul Editurii Cheiron.