Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

„Stai la coadă!”, acum și în România

Varianta în limba română a jocului cu tematică istorică din Polonia a ajuns și în România cu ajutorul editurii Ideal Board Games și al Institutului Polonez. Jucătorii români vor putea să-și pună la încercare răbdarea, norocul și talentul de speculant, jucându-se cu „Jocul Anului 2012” din Polonia. Disponibil în rețele de librării bune, în magazinele cu jocuri, precum și online.

„Stai la coadă!”, acum și în România

În jocul inspirat de Monopoly, participanții trebuie să aștepte la cozi interminabile în fața magazinelor pentru a achiziționa produse care se pot găsi foarte rar, iar pentru a adăuga o doză de realism, aceștia trebuie să se descurce cu oamenii care sar peste rând sau cu situația în care produsele se epuizează și pot fi achiziționate numai dacă se află în posesia unei cărți de joc pe care scrie „amic în guvern”.

Spre deosebire de Monopoly, în jocul polonez nu există străzi bogate, comerciale, hoteluri de construit, nu se poate primi chirie și nu se pot strânge grămezi de bani. Stai la coadă! este, spre deosebire de Monopoly - care descrie sistemul capitalist, un joc despre comunism.

Scopul jocului, care a fost lansat oficial pe data de 5 februarie 2011, este acela de a arăta cât de greu și de frustrant era pentru o persoană obișnuită să își facă cumpărăturile în perioada comunistă, în Polonia. Jocul a fost creat de Institutul Memoriei Naționale (IPN), un institut de cercetare, cu sediul la Varșovia, care comemorează suferința poporului polonez în timpul regimurilor nazist și comunist.

La fel ca în Monopoly, achiziția este principiul care stă la baza jocului. În acest caz, însă, a achiziționa presupune a te lupta pentru a obține bunurile de bază: hrană, îmbrăcăminte și articole de mobilier. „În joc, iți trimiți familia la magazin cu o listă de cumpărături, iar aceasta află că la cele cinci magazine bunurile sunt epuizate sau că nu s-au făcut livrări în acea zi”, a explicat Karol Madaj, de la IPN, pentru Spiegel, adăugând că jocul „pune în evidență realitățile dure ale vieții în comunism”.