Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

O Istorie a Romilor așa cum nu a mai fost nicicând

Polonezul Marek Rudowski este primul desenator care a prezentat istoria Romilor cu ajutorul benzii desenate. Fragmente din cartea sa intitulată „Drom-Drum. Istoria romilor în Europa” vor fi prezentate la București în cadrul Salonului European de Bandă Desenată între 9 și 22 mai.

Foto: Marek Rudowski
O Istorie a Romilor așa cum nu a mai fost nicicând

Cartea unicat spune istoria romilor în Europa din cele mai vechi timpuri până în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Autorul scenariului, Mateusz Wiśniewski, și desenatorul Marek Rudowski nu au neglijat subiecte dificile precum discriminarea romilor, exterminarea lor în lagărele naziste și instalarea forțată în diferite țări din Europa. Într-o manieră accesibilă și atractivă vizual, cititorii sunt familiarizați și cu tradițiile și cultura romilor. Banda desenată a fost realizată în anul 2012 la inițiativa Fundației poloneze pentru Integrare Socială PROM din Wrocław, care de mulți ani activează în serviciul comunității romani. Cartea a fost editată din fondurile ministerului polonez responsabil pentru cooperarea cu minoritățile.

Despre cum arată povestea autorilor polonezi vă veți putea convinge în timpul expoziției care va fi prezentată în cadrul ediției cu numărul 5 a Salonului European de Bandă Desenată de la București. Evenimentul este organizat de EUNIC România - Rețeaua Europeană a Insitutelor Culturale Naționale, al cărei membru este Institutul Polonez din București. La invitația institutului, desenatorul Marek Rudowski va fi oaspetele vernisajului expoziției care va avea loc pe 9 mai (ora 19.00). Două zile mai târziu, pe 11 mai, acesta va participa la o dezbatere dedicată mediilor marginalizate în banda desenată.

Tema principală a ediției din acest an a Salonului European de Bandă Desenată este „respectul”, iar partener este organizația Respect care, prin benzile desenate pe care le editează în multe țări, militează împotriva discriminării. Marek Rudowski este desenator, realizator de benzi desenate și jocuri pe calculator. A publicat douăsprezece cărți de benzi desenate și a ilustrat câteva cărți. Colaborează cu Fundația de Integrare Socială PROM din 2008 când a făcut ilustrația pentru cartea „Romii-Roma-Romani”.

Toate evenimentele din cadrul Salonului European de Bandă Desenată vor avea loc la galeria Rezidența Scena9, str. I. L. Caragiale nr. 32.

Programul complet al Salonului European de Bandă Desenată din București poate fi consultat pe pagina: sebd2017