Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Reporteri polonezi la FILIT Iași

Małgorzata Rejmer și Mariusz Szczygieł sunt invitații Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași. În cadrul acestui eveniment, cei doi scriitori vor prezenta reportajul literar polonez. Întâlnirea cu aceștia va fi moderată de Călin Ciobotari.

Foto: Oana Lata
Reporteri polonezi la FILIT Iași

Małgorzata Rejmer s-a născut în 1985. Este scriitoare şi reporter, doctorand al Institutului Culturii Poloneze din cadrul Academiei Poloneze de Ştiinţe. Scrie o teză de doctorat consacrată filmului românesc. A debutat cu romanul „Toksymia” (Toxemie, 2009), pentru care a fost nominalizată la Premiul Literar Gdynia și la Premiul Asociației Editorilor din Polonia. Pentru cea de-a doua carte, „Bukareszt. Kurz i krew” (Bucureşti. Praf şi sânge), a fost nominalizată la premiul „Paszport Polityki” (Paşaportul revistei „Polityka”) şi la premiul National Geographic Traveler – categoria „Cartea anului”. Volumul a primit Premiul „Teresa Torańska” al ediţiei poloneze a revistei „Newsweek”, premiul Warszawska Premiera Literacka, premiul Gwarancja Kultury 2014, acordat de televiziunea TVP Kultura, precum şi Premiul literar „Gryfia” pentru „Autoarele de literatură”. Este, de asemenea, nominalizată la Premiul Nike, cel mai prestigios premiu literar polonez.

Mariusz Szczygieł s-a născut în 1966. Este reporter şi foiletonist, colaborator al cotidianului „Gazeta Wyborcza”.  Şi-a început activitatea de reporter la vârsta de 19 ani. Este autorul a cinci volume, dintre care de cea mai mare popularitate s-au bucurat cărţile despre Cehia: „Gottland” (2006), „Zrób sobie raj” (Fă-ţi singur un rai, 2010), „Laska nebeska” (2012). Este unul dintre cei mai  traduşi reporteri polonezi. Ediţia românească a volumului „Gottland” este cea de-a 15-a traducere a acestei cărţi. „Gottland” şi „Zrób sobie raj” au fost distinse în cadrul mai multor concursuri din Polonia cu titlul de „cartea anului”. Pentru „Gottland”, autorul a obţinut, printre altele, European Book Prize 2009 – premiul Uniunii Europene pentru cea mai bună carte europeană a anului, „Prix Amphi” 2009 – premiul literar al Universităţii din Lille pentru cea mai bună carte străină publicată în Franţa în anul 2008. În anul 2013, a obţinut trei dintre cele mai importante premii poloneze pentru jurnalism, printre care şi titlul „Jurnalistul Anului”. De asemenea, este autorul monumentalei antologii, în 2 volume, a reportajului polonez în sec. XX, „100/XX”, care cuprinde 100 dintre cele mai interesante texte de reportaj polonez din secolul trecut. Împreună cu reporterul Wojciech Tochman, este fondatorul Fundaţiei Institutul Reportajului, în cadrul căreia funcţionează o librărie, o casă de cultură şi o şcoală pentru reporteri.