Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Reportajul polonez. Lidia Ostałowska la București

Institutul Polonez din București, Librăria Bastilia și revista „Dilema Veche” au plăcerea de a vă invita la o întâlnire cu jurnalista și prozatoarea Lidia Ostałowska, autoarea cărții „Țiganul tot țigan”. Evenimentul este primul dintr-o serie de întâlniri cu reporterii polonezi, organizate sub titlul generic, inspirat de un citat din cartea lui Ryszard Kapuściński: „Reportajul polonez. Cu toții știm puțin despre toate”.

Reportajul polonez. Lidia Ostałowska la București

 Întâlnirea cu autoarea va avea loc luni, 28 octombrie 2013, ora 18.30, la librăria Bastilia, Piața Romană nr. 5.

Invitat: Mircea Toma, președintele ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei

Moderator: Mircea Vasilescu, redactor-șef al revistei "Dilema Veche".

 În numărul revistei „Dilema Veche" de joi, 24 octombrie, pot fi citite fragmente din volumul Lidiei Ostałowska cu titlul Farby wodne/Acuarele (Editura Czarne, Wołowiec ,2011), pe tema holocaustului romilor.

Lidia Ostałowska (n. 1954, Varșovia) / jurnalistă, reporter, prozatoare, activist social.

Lidia Ostałowska a absolvit cursuri de filologie polonă la Universitatea din Varșovia. Din anul 1989 este jurnalist la renumitul cotidian "Gazeta Wyborcza". Autoare a unor reportaje despre cei a căror viață este mai grea - minoritățile naționale și etnice, femei, tineri aparținând unor subculturi și despre cei excluși din viața socială, precum și co-autoare a numeroase volume de reportaj. În 2000 a apărut ediția I a cărții Cygan to Cygan/ Țiganul tot țigan (ediția a II-a - 2012), în anul 2011 a publicat volumul de reportaj Farby wodne/Acuarele (nominalizat la Premiul Literar Nike 2012 și la Premiul Gwarancje Kultury 2012), iar în 2012 - cartea Bolało jeszcze bardziej/A durut și mai mult (nominalizată la Premiul „Ryszard Kapuściński”).

[A lucrat ca reporter la publicațiile Przyjaciółka și itd. În urma verificărilor efectuate în perioada legii marțiale, nu a mai putut fi angajată. A colaborat cu sindicatul „Solidaritatea”, în perioada lui de ilegalitate. Din 1989 scrie pentru secția de reportaj a cotidianului „Gazeta Wyborcza”, unde lucrează și în prezent.

Se numără printre fondatorii Fundației ITAKA, și este membră a consiliului fundației. Susține cursuri postuniversitare de gender studies la Institutul de Cercetări Literare al Academiei Poloneze de Științe.]

Cărți publicate:

  • Cygan to Cygan, Editura Czarne, 2000, 2012 (ediția română Țiganul tot țigan, trad. Cristina Godun, Editura ARC, 2011, Chișinău)
  • Farby wodne/Acuarele, Editura Czarne, 2011
  • Bolało jeszcze bardziej/A durut și mai mult, Editura Czarne, 2012.