Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Recitaluri de orgă cu Jerzy Kukla

Organistul polonez Jerzy Kukla participă la ediția din acest an a festivalului Musica Barcensis. Cu această ocazie, el va susține două concerte: la Biserica Neagră din Brașov și la biserica din Hărman. Festivalul Musica Barcensis propune 2 luni de evenimente muzicale în 8 biserici fortificate din Țara Bârsei.

Foto: NEWSY Niezależne
Recitaluri de orgă cu Jerzy Kukla

10 iulie, ora 18.00 – Biserica Neagră, Brașov

În program:

  •  Franz LISZT (1811-1886) - Introitus; Rugăciune (Ave Maria 1856)
  •  Feliks NOWOWIEJSKI (1877-1946) - Concertul nr. 3 pentru orgă op. 56 nr. 3: Prelude - Choral - Thema con variazione

12 iulie, ora 18.00 – Biserica fortificată din Hărman

În program:

  • Jan Pieterszoon SWEELINCK (1562-1621) - Variaţiuni "Mein junges Leben hat ein End"
  • Johann Sebastian BACH (1685-1750) - Fantasie und Fuge c BWV 537
  • Anonymus (sec . XVIII) - 6 piese din cartea muzicală a lui Jadwiga Dygulska (Sandomierz 1795): Aria-Concerto-Aria-Fuga-Andante-Concerto
  • Karol KURPIŃSKI (1785-1857) - 2 piese / Moderato - Moderato
  • Padre Davide da BERGAMO (Felice MORETTI 1791-1863) - Sinfonia în D 

 

 

kukla berdianskJerzy Kukla – organist, organizator al vieții muzicale, maestru (restaurator) organist. A studiat la Academia de Muzică din Cracovia (clasa de orgă a prof. M. Semeniuk-Podraza) și din Katowice (clasa de dirijat a prof. J.W. Hawel). Bursier al Ministerului polonez al Culturii și Patrimoniului Național între anii 1990-1991 (VSMU Bratislava, clasa prof. dr. Ferdinand Klinda). A urmat cursuri de măiestrie sub îndrumarea lui Michael Schneider și a lui Gaston Litaize. A susținut concerte atât în Polonia, cât și în Austria, Cehia, Germania, Rusia, Slovacia, Elveția, Ucraina și Italia. A înregistrat 4 CD-uri. Articolele sale au fost publicate în revista „Ruch muzyczny", precum și în caietele științifice ale unor universități/academii de muzică din Polonia. Este inițiatorul a numeroase festivaluri și cicluri de concerte poloneze. Printre realizările sale cele mai importante în calitate de maestru organist se numără printre altele: reconstruirea orgii Walcker/Biernacki a catedralei din Łomża, reconstrucția orgii superioare (mari) a catedralei din Oliwa, precum și reconstrucția orgii din Complexul Școlilor de Muzică „O. Kolberg” din Radom. A fost, de asemenea, consultant muzical și intonator a numeroase instrumente de prestigiu din Polonia, cum ar fi: orga Bazilicii Părinților Iezuiți din Cracovia, a Bazilicii Prea Sfintei Fecioare Maria din Wadowice, cea a Sălii de concerte a Filarmonicii Baltice din Gdańsk, orga mare a Catedralei din Oliwa, precum și al ambelor instrumente aflate în Bazilica Fraților Paulini din complexul mănăstiresc Jasna Góra.