Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Recital Leszek Możdżer la Bucureşti

Concertul pianistului Leszek Możdżer face parte din seria de evenimente „Modern Solo Piano”, organizate de JAZZ.RO la Teatrul Naţional Bucureşti. În cadrul recitalului din 4 martie, de la ora 20.00, Możdżer va prezenta ultimul său disc, „Komeda” (ACT MUSIC, 2011). În deschidere, Iulian Ochescu, unul dintre cei mai promiţători tineri pianişti din România, va susţine un minirecital.

Recital Leszek Możdżer la Bucureşti

Leszek Możdżer (n. 23 martie 1971, Gdańsk) este unul dintre cei mai remarcabili jazzmeni polonezi, pianist de clasă mondială, compozitor. A început să studieze pianul la vârsta de cinci ani, obţinând în 1996 diploma de absolvent al Academiei de Muzică de la Gdańsk. Începuturile sale muzicale sunt marcate de colaborarea, încă din ultimul an de liceu, cu trupa condusă de clarinetistul Emil Kowalski, dar şi cu cvartetul Zbigniew Namysłowski. În 1993 a fost laureatul festivalului Jazz Juniors de la Cracovia. Aceasta a fost picătura care a declanşat o adevărată avalanşă de premii. Din acest moment, a câştigat toate premiile cititorilor revistei „Jazz Forum” la categoria Pianistul Anului, a fost declarat Muzicianul Anului de trei ori (1995, 1996, 2011).

Premii (cele mai importante):

- Premiul „Krzysztof Komeda” acordat de Fundaţia Poloneză de Cultură (1992);

- Locul I la Concursul Internaţional de Improvizaţie Jazz de la Katowice (1994);

- Premiul „Mateusz Święcicki” oferit de Radio-ul Polonez – Programul 3;

- Grand Prix „Melomani” – Artistul Anului 1997, premiu acordat de Asociaţia Prietenilor Muzicii de la Łódź;

- Premiul „Fryderyk” 1998 – Muzicianul de Jazz al Anului 1998;

- Premiu acordat de primarul oraşului Gdańsk pentru întreaga activitate muzicală în 2004;

- Marele Premiu oferit de Fundaţia Poloneză de Cultură (2006);

- Premiul Ministerului Afacerilor Externe pentru promovarea culturii poloneze în străinătate (2007);

- Premiul cititorilor revistei „Jazz Forum” la categoria Pianistul Anului – între anii 1994-2008, fără întrerupere;

- Grand Prix Jazz Melomani 2010 – premiu la categoria „Artistul Anului 2010”;

- premiul „Furtuna Anului” în plebiscitul cotidianului „Gazeta Wyborcza”, pentru proiectul „Możdżer +”, la categoria cel mai bun eveniment în 2010;

- Splendor Gedanensis – premiu oferit de oraşul Gdańsk la categoria „Muzică” (2011);

- MocArty 2010 RMF Classic – premiu la categoria „Omul Anului 2010” (2011);

- Premiul „Fryderyk” 2011 pentru discul „Kaczmarek by Możdżer”, la categoria „Albumul Anului”;

- Premii acordate de cititorii revistei „Jazz Forum” în 2012: Muzicianul Anului 2011, Pianistul Anului 2011, „Komeda” – discul anului 2011.

Leszek Możdżer a înregistrat discuri cu aproape toţi marii muzicieni de jazz polonezi: Tomasz Stańko, Janusz Muniak, Michał Urbaniak, Piotr Wojtasik, Adam Pierończyk, Henryk Miśkiewicz, Ana Maria Jopek. A colaborat cu Zbigniew Preisner (printre altele, „Requiem pentru prietenul meu”, „10 piese uşoare pentru pian”). De ani buni colaborează cu Jan Kaczmarek, alături de care a realizat numeroase înregistrări pentru studiourile 20th Century Fox şi Mira Max, a compus muzica filmului „În căutarea Tărâmului de Nicăieri”, distinsă cu Premiul Oscar.

Merită acordată atenţie de asemenea compoziţiilor sale pentru piese de teatru precum „Visul unei nopţi de vară“  şi „Hair-love, rock musical” (Teatrul Muzical de la Gdynia, 2001), „Psychosis” de Sarah Kane, în regia lui Grzegorz Jarzyna (jucată la Düsseldorf), „Mandarine şi Portocale“ de Julian Tuwim, în regia lui Wojciech Kościelniak şi „Opereta” de Witold Gombrowicz, în regia lui Michał Zadara (Teatrul Muzical „Capitol” din Wrocław, 2003, respectiv 2007).

Până în prezent Leszek Możdżer a înregistrat peste 100 de CD-uri. A susţinut concerte în aproape toate ţările din Europa, dar şi în SUA, Canada, Brazilia, Uruguay şi Argentina, Chile (pentru 15000 de spectatori), China, Japonia, Malaezia şi Singapore.

Informaţii detaliate despre Leszek Możdżer puteţi găsi la adresele http://www.mozdzer.com/ şi http://www.myspace.com/leszekmozdzer.

Publicat: 25-05-2012

Unde şi când?

Bilete

Bilete pe www.eventim.ro, în reţelele magazinelor Germanos, Orange, Vodafone, Domo şi în librăriile Cărtureşti şi Humanitas.

Parteneri

Jazz.ro