Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Recitaluri omagiale Karol Szymanowski

Violinista Raluca Voicu-Arnăuţoiu și pianista Manuela Giosa vor susține recitaluri omagiale în memoria compozitorului polonez Karol Szymanowski la Câmpina, București și Pitești. Anul acesta comemorăm 130 de ani de la nașterea lui Karol Szymanowski și 75 de ani de la moartea sa.

Recitaluri omagiale Karol Szymanowski

Recital omagial Karol Szymanowski
Raluca Voicu-Arnăuțoiu (vioară) şi Manuela Giosa (pian)

28 octombrie, ora 17.00 - Parohia Sfântul Nicolae, str. Nucilor nr. 9, Câmpina
11 noiembrie, ora 19.00 - Ateneul Român, Sala mică, str. Franklin nr. 1-3, București
22 noiembrie, ora 19.00 - Filarmonica Pitești, str. Craiovei nr. 2, Casa Cărții

În program:

Ignacy Jan Paderewski (1860- 1941) - Sonata pentru vioară şi pian op.13

Karol Szymanowski  (1882-1937) - piese pentru vioară şi pian:

     „Nechează căluţule”

      „Stejarul tăiat”

      „Cântec de leagăn”

Karol Szymanowski - Sonata pentru vioară şi pian op. 9

Karol Szymanowski este cel mai important compozitor polonez din prima parte a secolului al-XX-lea. S-a născut în anul 1882 la Tymoszówka (aflată acum în Ucraina), a început să studieze pianul si să compună încă din copilărie, perfecționându-se la Elisavetgrad și la Conservatorul din Varșovia.
A fost influențat de creațiile lui Wagner, Reger, Scriabin și, mai ales de impresionismul lui Debussy și Ravel. A fost fascinat de literatură și istorie, a călătorit în Europa, Africa de Sud, Orientul Mijlociu, Statele Unite. După reapariția țării sale pe harta Europei, după Primul Război Mondial, Karol Szymanowski a devenit unul dintre cei mai cunoscuți compozitori polonezi, cucerindu-și un loc important în rândul compozitorilor europeni. A fost unul dintre reformatorii învățământului muzical din Polonia, iar între 1927-1929 a fost primul rector al onservatorului din Varșovia.
Karol Szymanowski a decedat în 1937 la Lausanne, la numai 55 de ani, lăsând literaturii muzicale universale un număr impresionant de lucrări în toate genurile muzicale: opere, simfonii, lucrări corale, lieduri, lucrări camerale.

Raluca Voicu-Arnăuţoiu este conferenţiar univ. dr. la Universitatea Naţionalã de Muzicã din Bucureşti. A studiat vioara la Conservatorul din Bucureşti şi, între anii 1990-1991, a fost bursierã a statului italian la Cursul special de perfecţionare al Conservatorului din Fiesole (clasa prof. Piero Farulli). În perioada 1982-2000 a fost violonistã în Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. În anul 2004 a obţinut titlul de doctor în muzicã cu teza Sonata de vioară de la Debussy la Enescu. A susţinut zeci de concerte în Bucureşti (Filarmonica George Enescu, Institutul Polonez, Institutul Goethe, Institutul Francez, Ambasada Germaniei, Institutul Maghiar ş.a.), în oraşe din ţară şi în străinătate (Italia, Germania, Republica Moldova ş.a.). A participat la emisiuni radio şi de televiziune, a realizat înregistrări pentru Radio România şi a participat la festivaluri din România şi Italia. A susţinut numeroase comunicări la simpozioane internaţionale, cum ar fi Simpozionul Internaţional de Muzicologie George Enescu (Bucureşti), precum şi conferinţe la Budapesta şi Londra. A publicat articole în revistele Hungarian Review, Musicology Today, 22, Muzica, Memoria ş.a.. Este îngrijitor de ediţie (împreunã cu Ioan Crăciun) al volumului George Enescu, poet şi gânditor al viorii (2011), apãrut la Editura Ars Docendi - Universitatea din Bucureşti. La aceeaşi editură a publicat în anul 2011 volumul Muzicieni români - biografii ascunse în arhive (vol. I), iar în 2012 volumele Sonatele pentru vioară şi pian de Bela Bartok - repere de analiză pentru o interpretare elevatã şi Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier.

Manuela Giosa a studiat pianul la Liceul de muzică „George Enescu“ din Bucureşti cu profesoarele Liudmilla Popişteanu şi Ileana Busuioc; şi-a perfecţionat ulterior studiile muzicale, între anii 1988-1993, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu prof. univ. Gabriel Amiraş - pian şi prof. univ. dr. Şerban Dimitrie Soreanu - muzică de cameră. Pianista a obtinut Premiul III la Concursul internaţional de la Catanzaro (1985) şi a fost finalistă la Concursul cameral „Vittorio Gui“ (Florenţa, 1991); în 1997 a obţinut Premiul II la Concursul internaţional „Orpheus” de la Anvers. A urmat cursuri de perfecţionare sub îndrumarea pianiştilor de renume internaţional Dmitri Bashkirov (Spania, 1991), Miguel Angel Estrella şi Eric le Sage ( Franța, 1996). În anul 2005 a obţinut titlul de doctor in muzică cu teza Pianul in creaţia lui Mihail Jora. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte în ţară (cu orchestrele simfonice naţionale din Ploieşti, Braşov, Oradea, Timişoara, Craiova) şi în străinătate (recitaluri solo şi camerale în Italia, Franţa, Belgia, Austria şi Germania). Manuela Giosa a realizat înregistrări solo şi de muzică de cameră la Radio Romania şi la TVR. În prezent este conferenţiar univ. dr. la catedra de muzică de cameră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.