Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

„Războiul rece”-Tour d’Oscar în România și Moldova

Considerat cel mai bun film european, laureat la Cannes pentru cea mai bună regie și nominalizat la premiile Oscar 2019 la 3 categorii, filmul „Războiul rece” în regia lui Paweł Pawlikowski pornește într-un turneu de Oscar prin România. În următoarele săptămâni, Institutul Polonez împreună cu partenerii săi vor prezenta filmul în mai multe orașe din România.

Foto: Łukasz Bąk / Cold War
„Războiul rece”-Tour d’Oscar în România și Moldova

„Războiul rece” i-a adus lui Paweł Pawlikowski al doilea premiu de anvergură mondială, după Oscarul pentru cel mai bun film străin câștigat în 2015 pentru filmul „Ida”: la Festivalul de Film de la Cannes 2018 cineastul polonez a primit distincția pentru Cel mai bun regizor. Totodată, filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar 2019, la trei categorii: Cel mai bun regizor, Cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât limba engleză și Cea mai bună cinematografie. 

Pe fundalul Războiului Rece în Polonia, Berlin și Yugoslavia și Parisul anilor 1950, filmul creionează o poveste de dragoste la fel de imposibilă precum timpurile trăite de protagoniști. Wiktor - un muzician talentat, cu poziție înaltă și multe relații, și Zula - o fată de la sat, tânără, naivă, cu o voce aproape nepământeană se întâlnesc la preselecțiile pentru ansamblul folcloric de cântece și dansuri „Mazurek”. El vede în ea „scânteia” și-i oferă șansa să facă carieră. Se îndrăgostesc unul de celălalt, chiar dacă între ei totul le stă împotrivă: caractere, aspirații și orientări politice diferite, fatalitatea crudă a sorții.

Filmat în alb-negru, filmul se remarcă prin jocul actoricesc de excepție al unor actori de renume în cinematografia poloneză, precum Tomasz Kot, Joanna Kulig sau Agata Kulesza, dar și prin muzica genial orchestrată de compozitorul polonez Marcin Masecki. 

O co-producție Polonia - Marea Britanie - Franța, filmul este distribuit în România de Independența Film.

Calendarul proiecțiilor:
7 februarie, ora 19.00, Timișoara - Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, bd. Regele Carol I nr. 3. INTRARE LIBERĂ 
16 februarie, ora 19.00, Oradea - Casa de Cultură a Sindicatelor (Sala Studio), Piațaa 1 Decembrie nr. 1. INTRARE LIBERĂ 
18 februarie, ora 18.00, Piatra Neamț - Teatrul Tineretului, Piața Ștefan cel Mare nr. 1. INTRARE LIBERĂ 
19 februarie, ora 12.00, Sighetu Marmației - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, str. Corneliu Coposu nr. 4. INTRARE LIBERĂ
20 februarie, ora 13.00, Sighetu Marmației - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, str. Corneliu Coposu nr. 4. INTRARE LIBERĂ
20 februarie, ora 15.30, Bălți (Republica Moldova) - Liceul Teoretic "N.V.Gogol", str. Academicianului N. Filipp nr. 2. INTRARE LIBERĂ
21 februarie, ora 18.00, Drobeta Turnu Severin - Palatul Culturii "Teodor Costescu”, Bd. Carol I nr. 4. INTRARE LIBERĂ
21 februarie, ora 19.00, Sibiu - Cinema Astra Film, Piața Mică nr. 11. INTRARE LIBERĂ
22 februarie, ora 17.00, Bistrița - Palatul Culturii, str. Albert Berger nr. 10. INTRARE LIBERĂ
22 februarie, ora 18.00, Galați - Muzeul de Artă Vizuală, str. Tecuci nr. 7, bloc V3, parter. INTRARE LIBERĂ
23 februarie, ora 17.00, Brăila - Centrul de Creație Brăila, Piața Traian nr. 2, et. 1. INTRARE LIBERĂ
24 februarie, ora 19.30, Brașov - Cinema One, Coresi Shopping Resort, str. Zaharia Stancu nr. 1. INTRARE LIBERĂ