Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Program CinePOLSKA Chișinău

INTRARE LIBERĂ 

Foto: Maria Zurbagiu
Program CinePOLSKA Chișinău

13.11.2019, ora 19.00 

DOLCE FINE GIORNATA / Słodki koniec dnia 

Dramă, Polonia, 2018, 92 min. 

Regia: Jacek Borcuch 

Distribuția: Krystyna Janda, Kasia Smutniak, Miła Borcuch, Lorenzo de Moor, Antonio Catania 

subtitrare în limba română 

Maria Linde este de religie iudaică şi câştigătoare a Premiului Nobel. Viaţa ei liniştită într-un cătun din Italia şi relaţia cu soţul şi fiica ei încep să sufere pe măsură ce Maria se împrieteneşte cu un tânăr imigrant, Nazeer. Cu spiritul tânăr şi un trup ce începe să arate semnele vârstei, Maria încearcă să-şi redefinească rolul într-o lume aflată în continuă schimbare. Când un atact terorist devastator are loc în Roma, Maria îşi împărtăşeşte poziţia controversată despre tragicul eveniment într-un discurs plin de pasiune, ce va isca o dezbatere în satul ei şi în întreaga Europă. Este momentul când eroina va începe să fie martora unui bizar şir de consecinţe.  

Rolul principal este interpretat de legendara actriță poloneză Krystyna Janda, care a jucat în multe dintre filmele lui Andrzej Wajda. 


Premiul pentru cea mai bună actriță (Krystyna Janda) la Festivalul de Film Sundance 2019 (SUA), premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film Independent OFF CAMERA 2019 din Cracovia (Polonia).
 

14.11.2019, ora 19.00 

JOACA CU VIAȚA / Zabawa zabawa 

Dramă, Polonia, 2018, 88 min. 

Regia: Kinga Dębska 

Distribuția: Agata Kulesza, Dorota Kolak, Maria Dębska, Marcin Dorociński, Mirosław Baka 

subtitrare în limba română  

Poveștile a trei femei care se luptă cu dependența de alcool. Procurorul Dorota bea - după cum ea însăși spune - ca „să nu înnebunească”. Folosindu-și imunitatea, evită de fiecare dată responsabilitatea pentru faptele comise sub influența alcoolului. Studentei Magda îi place foarte mult să petreacă, dar pentru că învață bine și are o slujbă de invidiat, nimeni nu îi reproșează acest lucru. Pentru chirurgul Teresa, orice pretext este bun pentru a bea. Nu refuză alcoolul nici atunci când se află la spitalul de copii pe care îl conduce.

În viața celor trei femei vor avea loc evenimente care le vor înrăutăți situația. 

 

15.11.2019, ora 19.00 

JULIUSZ 

Comedie, romantic, Polonia, 2018, 97 min. 

Regia: Aleksander Pietrzak 

Distribuția: Wojciech Mecwaldowski, Jan Peszek, Anna Smołowik, Rafał Rutkowski 

subtitrare în limba română  

Juliusz, un profesor de arte plastice extrem de disciplinat, se confruntă în fiecare zi cu problemele create de tatăl său, un pictor neobișnuit de petrecăreț. Când bătrânul supraviețuiește unui al doilea atac de cord și refuză să-și schimbe stilul de viață, Juliusz este nevoit să găsească o modalitate de a influența comportamentul acestuia. Remediul pentru situația fără ieșire a eroului se dovedește a fi medicul veterinar Dorota. Cu toate acestea, adevăratele probleme abia încep să vină. 

 

16.11.2019, ora 19.00 

CLERUL / Kler 

Dramă, Polonia, 2018, 133 min. 

Regia: Wojciech Smarzowski 

Distribuția: Arkadiusz Jakubik, Jacek Braciak, Robert Więckiewicz, Janusz Gajos, Joanna Kulig 

subtitrare în limba română  

Cu câţiva ani în urmă, evenimente tragice au unit destinele a trei preoţi catolici. De atunci, cei trei se întâlnesc în fiecare an pentru a sărbători că încă se mai află în funcţie.

Lisowski este preot în oraş, are o carieră şi visează să ajungă la Vatican. Doar că arhiepiscopul Mordowicz îi pune piedici. Trybus are o parohie în provincie. Enoriaşii săi sunt săraci şi preotul se lasă tot mai des pradă slăbiciunilor. Nici lui Kukuła nu-i merge mai bine. Deşi crede cu ardoare, pierde încrederea enoriaşilor practic peste noapte. În curând poveştile celor trei membri ai clerului se vor lega din nou. 

Filmul a doborât recordul la numărul de bilete vândute în Polonia, până la începutul anului 2019 fiind vizionat de peste 5 milioane de spectatori. 

Premiul criticilor FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2019 din Cluj-Napoca, nominalizat la premiile Academiei Europene de Film 2019. 

 

17.11.2019, ora 19.00 

FUGA 

Dramă, thriller, Polonia - Cehia - Suedia, 2018, 102 min. 

Regia: Agnieszka Smoczyńska 

Distribuția: Gabriela Muskała, Łukasz Simlat, Małgorzata Buczkowska, Halina Rasiakówna, Zbigniew Waleryś Skiba 

subtitrare în limba română  

„Fuga” pune întrebări incomode: Este iubirea maternă necondiționată dacă, odată cu pierderea memoriei, ne pierdem afecțiunea pentru ceilalți? Poate o persoană să-și recapete sentimentele pierdute odată cu memoria? Este capacitatea biologică de a fi mamă suficientă pentru a impune unei femei să fie mamă cu orice preț? 

Inspirat dintr-un caz real, filmul spune povestea Alicjei, o femeie care suferă de tulburarea disociativă de fugă, o afecțiune psihică rară, constând în pierderea memoriei și schimbarea dramatică a personalității. Alicja nu are nicio amintire și nu știe cum a ajuns în această situație. Mai mult, nu vrea să-și reamintească cine era înainte, nici măcar atunci când este regăsită de familie și obligată să-și reia rolurile de fiică, soție și mamă. 

Premiul publicului la Festivalul Internațional de Film Independent OFF CAMERA 2019 din Cracovia (Polonia), premiul cel mai bun debut și pentru cea bună imagine la Festivalul de Filme Artistice Poloneze 2018 din Gdynia (Polonia). 

Cinema Odeon - str. Mihai Eminescu nr. 55 

13.11.2019, ora 19.00 - DOLCE FINE GIORNATA (regia Jacek Borcuch, 92 min.) 

14.11.2019, ora 19.00 - JOACA CU VIAȚA (regia Kinga Dębska, 88 min.) 

15.11.2019, ora 19.00 - JULIUSZ (regia Aleksander Pietrzak, 97 min.) 

16.11.2019, ora 19.00 - CLERUL (regia Wojciech Smarzowski, 133 min.) 

17.11.2019, ora 19.00 - FUGA (regia Agnieszka Smoczyńska, 102 min.)