Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Premiul Nobel pentru Olga Tokarczuk

Câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură pentru anul 2018 Olga Tokarczuk este una dintre cele mai premiate scriitoare poloneze contemporane.

Foto: Maciej Kulczycki/PAP
Premiul Nobel pentru Olga Tokarczuk

S-a născut pe 29 ianuarie 1962 în Sulechów, în vestul Poloniei. Locuiește în Wrocław. În 2007 și 2015 a primit cel mai important premiu literar polonez, Nike, iar în 2018 a fost onorată cu premiul The International Booker Prize.

Tokarczuk a scris 17 cărți - romane, colecții de povești, eseuri, precum și scenarii de film. Operele sale au fost transpuse de multe ori pe scenele teatrelor și pe marile ecrane.

În 2017, Agnieszka Holland a ecranizat romanul „Poartă-ți plugul peste oasele morților”. Filmul, intitulat „Pokot”, a avut premiera la festivalul de la Berlin și a fost distins cu Ursul de Argint, iar la București a deschis Festivalul de Film Polonez CinePOLSKA 2017.

Tokarczuk a vizitat România de mai multe ori, ultima dată în toamna anului 2017, la Festivalul de Literatură FILIT din Iași. Vă recomandăm să ascultați conversația avută de aceasta cu Mircea Cărturescu la acea vreme:

Laureată a premiului literar Nobel pentru anul 2018 Olga Tokarczuk este una dintre cele mai traduse scriitoare poloneze.

Vestea că a câștigat premiul a primit-o aflându-se în mașină pe o autostradă din Germania. Motivul acordării Premiului Nobel: "pentru imaginația narativă, care, cu pasiune enciclopedică reprezintă traversarea granițelor drept formă de viață".

Înaintea ei, premiul Nobel pentru literatură a mai fost obținut de patru polonezi: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) și Wisława Szymborska (1996), de origine din Polonia fiind și Isaac Bashevis Singer (1978).

Cărțile Olgăi Tokarczuk au fost publicate în peste 20 de țări. În limba română puteți citi:

Cărțile Olgăi Tokarczuk pot fi împrumutate inclusiv din mediateca noastră, atât în limba polonă cât și în română. Într-una dintre ele se află chiar un autograf al acesteia pentru Institutul Polonez:

Olga Tokarczuk - autograf z 2017 roku, Rumunia

"Angajaților și admiratorilor Institutului Polonez din București le doresc lectură plăcută. Cu respect și prietenie - Olga Tokarczuk, 6.10.2017, Iași"

Despre Olga Tokarczuk >>>

Interviuri cu Olga Tokarczuk:

Adela Greceanu și Matei Martin / Radio România Cultural (2013) - audio >>> 

Adela Greceanu și Matei Martin / Radio România Cultural/ Scena9 (2013) >>>