Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Premiile „Korczak” pentru drepturile copiilor

Au fost înmânate premiile „Janusz Korczak” pentru activităţi legate de drepturile copiilor din România. În timpul galei de la Ambasada Republicii Polone la București din data de 3 decembrie au fost distinse persoanele care s-au remarcat în acest domeniu în anul 2015.

Premiile „Korczak” pentru drepturile copiilor

Polonia sprijină protejarea drepturilor copiilor în România

Premiile Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) din România au fost acordate pentru a patra oară, Institutul Polonez din Bucureşti având iniţiativa de a le denumi în onoarea lui Janusz Korczak. Anul acesta, pentru prima dată, printre laureaţi s-au numărat nu numai adulţi, dar şi jurnalişti foarte tineri – doi copii, care prezintă la o televiziune românească o emisiune pentru cei de vârsta lor, dedicată problemelor copiilor.

Premiile „Korczak” au fost acordate pentru patru categorii: pentru întreaga carieră dedicată protecţiei drepturilor copiilor, pentru un profesionist din cadrul autorităţilor publice, pentru un profesionist din cadrul unui ONG, pentru un jurnalist. Ȋn afară de acestea, FONPC înmânează totodată premiul „Dr. Alexandra Zugravescu” pentru un tânăr debutant.

Gala înmânării premiilor „Korczak” la Ambasada Republicii Polone a încheiat încă o ediţie a Festivalului Drepturilor Copilului. Ȋn cadrul festivalului, au loc în fiecare an evenimente destinate celor mai tineri din medii neglijate, întâlniri şi conferinţe pentru organizaţiile sau persoanele cu activitate în beneficiul copiilor.

Organizatorul festivalului este Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil, care în cadrul activităţii sale monitorizează, protejează şi promovează drepturile copiilor de pe teritoriul României. Aceasta colaborează totodată cu instituţiile de stat pentru elaborarea şi consultarea legilor în acest domeniu.

Festivalul Drepturilor Copiilor se desfăşoară la Bucureşti de şase ani. Ȋn organizarea acestuia sunt implicate de mulţi ani reprezentanţele diplomatice ale diferitelor state din Europa. Institutul Polonez şi-a început colaborarea cu FONPC încă din 2012 din timpul Anului Korczak, propunând atunci crearea unor statuete cu numele faimosului pedagog. La solicitarea instituţiei poloneze, statuetele au fost proiectate de artista română Anca Benera. Ȋn 2015, Ambasada Republicii Polone s-a alăturat cercului co-organizatorilor acestui eveniment, fiind gazda galei premiilor Korczak.

Laureaţii premiilor „Korczak”
• pentru întreaga carieră dedicată protecţiei drepturilor copiilor: Marinela Alexeanu Buttu, Președinte executiv al Asociației Hrăniți Copiii
• pentru profesionist din cadrul autorităţilor publice: Eugen Simion, șef serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ
• pentru profesionist ONG: Iuliana Tudor, Fundația Inocenți - Filiala București
• pentru jurnalist: Miruna & Maria, Jurnalul pentru Copii, Digi24

Premiul „Dr. Alexandra Zugravescu” pentru un tânăr activ: Mihaela Moriari, Fundația Dezvoltarea Popoarelor - Filiala Cluj.