Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Premiile „Janusz Korczak” 2016

Persoanele din România care s-au remarcat în mod deosebit în activitatea în beneficiul drepturilor copilului în anul 2016 au fost distinse cu premii purtând numele renumitului pedagog polonez Janusz Korczak. Gala de decernare a premiilor s-a desfășurat la Palatul Cesianu Racoviță din București.

Foto: Anca Benera
Premiile „Janusz Korczak” 2016

Premiile Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) se acordă în România de șapte ani, dar de cinci ani, din inițiativa Institutului Polonez din Bucureşti, poartă numele lui Janusz Korczak (1878-1942), pedagogul care și-a devansat epoca printr-o abordare modernă a educației copiilor. Premiile „Korczak” au fost acordate în 2016 pentru cinci categorii: pentru întreaga activitate dedicată protecţiei drepturilor copiilor, pentru un profesionist din cadrul instituțiilor/autorităților publice locale sau centrale, pentru un profesionist din cadrul unui ONG, pentru un jurnalist și pentru un tânăr debutant.

Gala înmânării premiilor „Korczak” a avut loc la Galeriile Artmark din Palatul Cesianu Racoviță, evenimentul desfășurându-se în cadrul Festivalului Drepturilor Copilului. În timpul festivității de premiere a fost prezentat un scurt film de animație despre Janusz Korczak. În cadrul aceluiași festival au loc în fiecare an evenimente destinate celor mai tineri din mediile defavorizate, întâlniri şi conferinţe pentru organizaţiile sau persoanele din România care activează în beneficiul copiilor.

Organizatorul festivalului este Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) care, în cadrul activităţii sale monitorizează, protejează şi promovează drepturile copiilor pe teritoriul României. Federația colaborează, printre altele, cu instituţiile de stat în scopul elaborării și aplicării legislației din acest domeniu. Una dintre cele mai importante inițiative ale FONCP este în prezent proiectul de lege cu privire la înființarea instituției avocatului copilului în România. Proiectul, redactat, printre altele, după modelul soluțiilor poloneze care au fost făcute cunoscute în România de către Institutul Polonez, este depus la Parlamentul României.

Festivalul Drepturilor Copiilor se desfăşoară la Bucureşti de şapte ani. În  organizarea acestuia sunt implicate reprezentanţele diplomatice ale multor state europene. Institutul Polonez a început colaborarea cu FONPC încă din 2012, care a fost Anul Korczak, propunând atunci ca premiile acordate pentru activitatea din România desfășurată în beneficiul drepturilor copilului să poarte numele renumitului pedagog polonez. De la acea dată, Institutul Polonez este partener al FONPC, finanțând, printre altele, realizarea statuetelor reprezentând premiile respective, creație a artistei românce Anca Benera. Ȋn 2015, Ambasada Republicii Polone s-a alăturat co-organizatorilor acestui eveniment, fiind gazda galei premiilor Korczak.

Laureaţii premiilor „Korczak”:
• pentru întreaga activitate dedicată protecţiei drepturilor copiilor: Gabriela Coman - președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului si Adopție
• pentru profesionist din cadrul instituțiilor/autorităţilor publice locale sau centrale: Cosmina Simiean Nicolaescu - Direcția Generala de Asistenta Socială și Protecția Copilului a Municipiului București
• pentru profesionist ONG: Oriana Goleanu - Fundația de Ajutor Medical Profilaxis Timișoara
• pentru jurnalist: Mihaela Chiper - ziarul „Sursa zilei” din Constanța
• pentru tânăr debutant: Simina Marina Voicu - coordonator al Centrului Comunitar Obor din București.

Vizionează filmul despre Janusz Korczak: