Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Premiile „Janusz Korczak” decernate

Cei mai implicați activiști români în protejarea drepturilor copilului au fost distinși miercuri, 27 noiembrie 2019, cu premii purtând numele renumitului pedagog polonez Janusz Korczak. Evenimentul a avut loc la Teatrul Național din București. 

Foto: Cristian Nistor
Premiile „Janusz Korczak” decernate

Premiile Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) din România sunt acordate de zece ani, iar de opt ani, la inițiativa Institutului Polonez din București, poartă numele lui Janusz Korczak (1878-1942), pedagog care și-a devansat epoca prin abordarea modernă asupra educației copiilor.   

Gala anuală de decernare a premiilor este parte a Festivalului Drepturilor Copilului, organizat de FONCP. În cadrul acestuia, pe tot cuprinsul României au loc evenimente pentru copiii din mediile defavorizate, întâlniri și conferințe pentru organizații sau persoane care activează pentru copii.

Laureații premiilor „Janusz Korczak” 2019: 

  • Aurora Toea, directoarea CRIPS (Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale) – la categoria Întreaga activitate dedicată protecţiei drepturilor copiilor
  • Constantin Cristi Mardare, terapeut ocupațional DGASPC Vaslui (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) – la categoria Profesionist în cadrul instituțiilor/autorităţilor publice locale sau centrale
  • Ștefania Adelina Dudău, psihopedagog și psihoterapeut SOS Satele Copiilor România – la categoria Profesionist ONG
  • Andreea Brașoveanu, Digi24 – la categoria Jurnalist
  • Andreea Gavril, Star of Hope România – la categoria Tânăr debutant

Statuetele înmânate laureaților au fost realizate de artista româncă Anca Benera.

Anul acesta, festivitatea de decernare a premiilor „Janusz Korczak” are o semnificație aparte datorită celei de-a 30-a aniversări a adoptării Convenției Națiunilor Unite privind drepturile copilului, cel mai important document internațional dedicat drepturilor și libertăților copilului. 
Convenția, denumită și constituția mondială a drepturilor copilului, poate fi considerată cea mai importantă și eficientă inițiativă poloneză la nivel internațional în domeniul protejării drepturilor copiilor. 

FONPC se ocupă de aspectele reglementate în convenție, inclusiv de monitorizarea, protejarea și promovarea drepturilor copilului pe teritoriul României. 

Institutul Polonez din București a început colaborarea cu FONPC în anul 2012, desemnat Anul Janusz Korczak. Atunci a propus ca premiul pentru activitatea privind drepturilor copilului în România să poarte numele renumitului educator și pedagog polonez de origine evreiască, care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în anul 1942 – a ales de bună voie să aibă aceeași soartă asemeni copiilor din oferlinat aflați în grija sa, fiind omorât împreună cu ei în lagărul de exterminare de la Treblinka. 


 

Galeria foto >>>

Galeria foto 2 >>>