Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Premiile „Janusz Korczak” 2019

Cei mai implicați activiști români în protejarea drepturilor copilului vor primi miercuri, 27 noiembrie 2019, premiile cu numele renumitului pedagog polonez Janusz Korczak. Decernarea festivă a acestora va avea loc la Teatrul Național din București. 

Premiile „Janusz Korczak” 2019

Premiile Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) din România sunt acordate de zece ani, iar de opt ani, la inițiativa Institutului Polonez din București, poartă numele lui Janusz Korczak (1878-1942), pedagog care și-a devansat epoca prin abordarea modernă asupra educației copiilor.   

Gala de decernare a premiilor, acordate pentru cinci categorii (pentru întreaga activitate dedicată apărării drepturilor copilului, pentru profesionist din cadrul instituțiilor/autorităţilor publice locale sau centrale, pentru profesionist ONG, pentru jurnalist, pentru tânăr debutant) face parte din Festivalul Drepturilor Copilului, organizat de FONCP. În cadrul acestuia, pe tot cuprinsul României au loc evenimente pentru copiii din mediile defavorizate, întâlniri și conferințe pentru organizații sau persoane ce activează pentru copii. 

Anul acesta, festivitatea de decernare a premiilor „Janusz Korczak” are o semnificație aparte datorită celei de-a 30-a aniversări a adoptării Convenției Națiunilor Unite privind drepturile copilului, cel mai important document internațional dedicat drepturilor și libertăților copilului. Convenția, denumită și constituția mondială a drepturilor copilului, poate fi considerată cea mai importantă și eficientă inițiativă poloneză la nivel internațional în domeniul protejării drepturilor copiilor.

FONPC se ocupă de monitorizarea, protejarea și promovarea drepturilor copilului pe teritoriul României. În acest scop, colaborează, printre altele, cu instituțiile de stat pentru elaborarea și introducerea în țară a legislației din domeniu. 

Institutul Polonez din București a început colaborarea cu FONPC în anul 2012, desemnat Anul Janusz Korczak. Atunci a propus ca premiul pentru activitatea privind drepturilor copilului în România să poarte numele renumitului educator și pedagog polonez de origine evreiască, care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în anul 1942 – a ales de bună voie să aibă aceeași soartă asemeni copiilor din oferlinat, aflați în grija sa, fiind omorât împreună cu ei în lagărul de exterminare de la Treblinka. 

Participanții la gala de anul acesta vor putea vedea, totodată, cea de-a doua ediție a lucrării lui Janusz Korczak: „Cum să iubești un copil. Dreptul copilului la respect”, apărută la editura „Curtea Veche” în toamna anului 2019. 

Institutul Polonez, ca partener permanent al Premiului Janusz Korczak, finanțează, de asemenea, realizarea statuetelor acordate în fiecare an, creație a artistei românce Anca Benera.

În anul 2019, gala este sprijinită și de Ambasada Republicii Polone la București.