Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Campionii apărării drepturilor copilului-premiați

Cinci dintre cei mai remarcabili activiști români pentru drepturile copilului au primit, la 22 noiembrie 2018, premiile purtând numele renumitului pedagog polonez Janusz Korczak. Decernarea premiilor, în cadru festiv, a avut loc la Teatrul Național din București.

Foto: Cristian Nistor
Campionii apărării drepturilor copilului-premiați

Premiile Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) din România sunt acordate de nouă ani, dar de șapte ani, din inițiativa Institutului Polonez din București, ele poartă numele lui Janusz Korczak (1878-1942), pedagogul care și-a devansat epoca printr-o abordare modernă a educației copiilor.   

Gala decernării premiilor este un eveniment desfășurat în cadrul Festivalului Drepturilor Copilului, organizat de FONCP. Festivalul, care are loc în fiecare an, include manifestări organizate pe tot teritoriul României, adresate celor mai tineri proveniți din medii defavorizate, întâlniri și conferințe pentru organizații și persoane ce activează pentru drepturile copilului în România.  

În acest an, în contextul a două aniversări importante - centenarul recuceririi independenței de către Polonia și centenarul Marii Uniri a României - gala a avut un caracter special. În cadrul acesteia a avut loc nu doar decernarea Premiilor „Janusz Korczak” celor cinci laureați, ci și onorarea Danielei Gheorge, psiholog și director al FONPC, prin conferirea Distincției onorifice „Bene merito”, pe care șeful diplomației poloneze o acordă persoanelor care consolidează poziția Poloniei pe arena internațională. 

În numele Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Polone, Jacek Czaputowicz, distincția a fost înmânată de către directorul Jan Sobczak, care conduce în cadrul diplomației poloneze departamentul de protecție a drepturilor omului.

FONPC însăși se ocupă de monitorizarea, protecția și promovarea drepturilor copilului în România. În acest scop, colaborează, printre altele, cu instituții de stat pentru elaborarea și introducerea în țară a legislației din domeniu. 

Institutul Polonez din București a început colaborarea cu FONPC în anul 2012, care a fost Anul Janusz Korczak. Atunci a propus ca premiul pentru activitatea desfășurată în beneficiul drepturilor copilului în România să poarte numele renumitului educator și pedagog polonez de origine evreiască, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în anul 1942, a fost omorât de nemți în lagărul de exterminare de la Treblinka. 

Institutul Polonez este partener permanent al premiului, finanțând, printre altele, realizarea statuetelor acordate în fiecare an, creație a artistei românce Anca Benera. 

Laureații premiilor „Janusz Korczak” în anul 2018:

• pentru întreaga activitate dedicată protecţiei drepturilor copilului: Alin Nicolae Stănescu, doctor în medicină, pediatru. 
Membru-fondator al Fundației Internaționale pentru Copil și Familie. De mulți ani, activist pentru reforma sănătății în România, în mod particular pentru îngrijirea sănătății mamei și a copilului. A coordonat numeroase proiecte și studii ale UNICEF.  Are o activitate susținută în beneficiul organizațiilor neguvernamentale din România care se ocupă de asistența copiilor.

• pentru profesionist din cadrul instituțiilor/autorităţilor publice locale sau centrale: Ciprian Buhuși, angajat al Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Se ocupă de reintegrarea socială a condamnaților. Vreme de mulți ani s-a ocupat de problemele legate de adopție, atât în structurile Ministerului Muncii, cât și în cadrul Oficiului Român pentru Adopții - subordonat guvernului României. Cea mai mare realizare a sa din această perioadă este modificarea esențială a legii privind adopțiile. A fost mult timp legat de organizația „Save the Children” Romania.

• pentru profesionist ONG: Bianca-Elisabeta Bulai, SOS Satele Copiilor 
Pedagog social, voluntar în cadrul SOS Satele Copiilor, animatoare a jocurilor pentru copii în colaborare cu Hobby Club Bacău. 

• pentru jurnalist: Flavia Drăgan, Newsweek Romania 
Jurnalistă interesată de tematica socială, anterior redactor al cotidianului „Romania Liberă”, angajată, printre altele, în activități în beneficiul copiilor din casele de copii.

• pentru tânăr debutant: Ioana Isari, voluntar și co-fondator al Organizației „Art - Civica” din Iași. Participă activ la numeroase proiecte legate de asistența socială și sprijinirea copiilor din mediul rural.


Vizionează filmul despre Janusz Korczak: