Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Premiile „Janusz Korczak” 2017 decernate

Persoanele din România care s-au remarcat în mod deosebit în activitatea în beneficiul drepturilor copilului în anul 2017 au fost distinse cu premii purtând numele renumitului pedagog polonez Janusz Korczak. Gala de decernare a premiilor s-a desfășurat la Teatrul Național din București.

Foto: Katarzyna Zalaszewska
Premiile „Janusz Korczak” 2017 decernate

Premiile Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) se acordă în România de opt ani, dar de șase ani, din inițiativa Institutului Polonez din Bucureşti, poartă numele lui Janusz Korczak (1878-1942), pedagogul care și-a devansat epoca printr-o abordare modernă a educației copiilor. Premiile „Korczak” au fost acordate în 2017 pentru cinci categorii: pentru întreaga activitate dedicată protecţiei drepturilor copiilor, pentru un profesionist din cadrul instituțiilor/autorităților publice locale sau centrale, pentru un profesionist din cadrul unui ONG, pentru un jurnalist și pentru un tânăr debutant.

Gala înmânării premiilor „Korczak” a avut loc pe 22 noiembrie 2017, la Sala Media din Teatrul Național din București, evenimentul desfășurându-se în cadrul Festivalului Drepturilor Copilului. În timpul festivității de premiere a fost prezentat un scurt film de animație despre Janusz Korczak. În cadrul aceluiași festival au loc în fiecare an evenimente destinate celor mai tineri din mediile defavorizate, întâlniri şi conferinţe pentru organizaţiile sau persoanele din România care activează în beneficiul copiilor.

Organizatorul festivalului este Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) care, în cadrul activităţii sale monitorizează, protejează şi promovează drepturile copiilor pe teritoriul României. Federația colaborează, printre altele, cu instituţiile de stat în scopul elaborării și aplicării legislației din acest domeniu. Una dintre cele mai importante propuneri ale FONCP este în prezent proiectul de lege cu privire la înființarea instituției avocatului copilului în România. Proiectul, redactat, printre altele, după modelul soluțiilor poloneze care au fost făcute cunoscute în România de către Institutul Polonez, este o inițiativă a Guvernului României în parteneriat cu Avocatul Poporului și este depus la Parlamentul României.

Festivalul Drepturilor Copiilor se desfăşoară în România, în București și alte județe, de opt ani. În  organizarea acestuia sunt implicate reprezentanţele diplomatice ale multor state europene, printre care Ambasada Republicii Polone la București.

Institutul Polonez a început colaborarea cu FONPC încă din 2012, care a fost Anul Korczak, propunând atunci ca premiile acordate pentru activitatea din România desfășurată în beneficiul drepturilor copilului să poarte numele renumitului pedagog polonez. De la acea dată, Institutul Polonez este partener al FONPC, finanțând, printre altele, realizarea statuetelor reprezentând premiile respective, creație a artistei românce Anca Benera. 

Laureaţii premiilor „Korczak” 2017:

• pentru întreaga activitate dedicată protecţiei drepturilor copiilor: Gabriela Achihăi, Fundația de Sprijin Comunitar Bacău. 
Gabriela Achihăi este președinte al Consiliului Director al Fundației de sprijin comunitar din Bacău de 20 de ani și, în această calitate, a reușit să deschidă 9 centre educaționale de zi, pentru copiii din comunități defavorizate. De asemenea, a creat unul dintre cele mai mari și active centre de voluntariat din țară, prin care au trecut peste 3000 de voluntari.

• pentru profesionist din cadrul instituțiilor/autorităţilor publice locale sau centrale: Valeriu Botezatu, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – sect. 6 București
Valeriu Botezatu este asistent social de nivel superior, care a activat în mai multe asociații și fundații începând din 2001, iar de doi ani coordonează servicii destinate copiilor și tinerilor în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), sector 6, București.

• pentru profesionist ONG: Anca Maria Stănescu, SOS Satele Copiilor
Anca Maria Stănescu lucrează de trei ani ca asistent social de nivel superior la Asociatia SOS Satele Copiilor Romania, unde în această perioadă au fost susținuți 155 de copii. Un grup de jurnaliști din Olanda a realizat un film documentar despre ea, intitulat “Girl on a mission”.

• pentru jurnalist: Diana Minerva Brâncuș, coordonator, Secția Social, Direcția Știri, Televiziunea Română
Diana Minerva Brâncuș a câștigat numeroase premii, printre alte Premiul de excelență pentru jurnalism al Uniunii Naționale a Asociațiilor Stomatologice din România, Premiul pentru cel mai bun jurnalist tv de știri la Gala Sănătății, 2011 și Premiul al II-lea la Concursul European de Reportaje Audiovizuale pentru Tinerii Jurnalişti "Information et développement durable".

• pentru tânăr debutant: Marian Pîslariu, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România - Sucursala Teritorială Iaşi
Marian Pâslariu este în prezent asistent social la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și urmează cursurile de master de Probațiune, Mediere și Asistența Socială a Victimelor Infracțiunilor.

Vizionează filmul despre Janusz Korczak: