Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Polonia, țară invitată la Bookfest 2014

Cu mult drag vă invităm la evenimentele poloneze din cadrul Bookfest. Împreună cu editurile românești și prietenii noștri lansăm peste 20 de cărți. Am invitat 8 scriitori de marcă din Polonia. Organizăm 5 conferințe și multe evenimente conexe - filme, concerte, expoziții și spectacole. Aici găsiți programul evenimentelor.

Foto: Monika Koryczan
Polonia, țară invitată la Bookfest 2014

Calendarul evenimentelor poate fi descărcat de aici (click).

Standul Poloniei la Bookfest, unul dintre cele mai moderne și bine concepute din istoria Târgului, va fi deschis de Bogdan Zdojewski, Ministrul polonez al Culturii și Patrimoniului Național, care se va afla pentru prima dată în România.

Printre invitaţii de la Bookfest se numără Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii și președinte al Poloniei Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice „Visuri şi secrete”, bestseller al anului 2011 în Polonia. Doamna Wałęsa descrie emoțiile trăite, aflându-se alături de un om care a făcut o parte importantă a istoriei secolului al XX-lea.

Literatura non-fiction şi, în special reportajul literar, este o adevărată specialitate poloneză, încă din anii `60, pe care a consacrat-o creația lui Ryszard Kapuściński. Tânăra Małgorzata Rejmer, autoarea unei serii de reportaje despre capitala României reunite în volumul „București. Praf și sânge”, pentru care a primit o serie de premii importante în Polonia, inclusiv o foarte recentă nominalizare la prestigiosul Premiu literar Nike, va promova la Bookfest ediția românească a acestei cărți.

Cititorii români vor avea șansa să se întâlnească cu Paweł Huelle, unul dintre cei mai importanți autori de ficțiune din Polonia de azi, căruia îi va fi publicat un al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri „Eram singur şi fericit”.

Janusz Leon Wiśniewski, al cărui roman „Singurătate pe net”, despre dragostea în timpul revoluției în comunicare, tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România, s-a numărat printre primii care au confirmat prezența la Bookfest.

Dorota Masłowska, autoarea romanului post-modernist „Albă ca zăpada și roșu bolșevic”, care în anul 2002 a transformat literatura polonă, stârnind un scandal de proporții și devenind un bestseller, va promova ediția românească a acestei cărți, va participa la spectacolul-lectură cu piesa sa „Între noi e totu’ bine” și, împreună cu formația sa de electro-punk, va da un concert în clubul „Eden”.

Poezia polonă va fi reprezentată de către Ryszard Krynicki și Wojciech Bonowicz, cel din urmă fiind și invitat pentru a prezenta lirica lui Tadeusz Różewicz, dar și, în calitate de critic literar, va susține o conferință despre proza polonă contemporană.

Irena Koźmińska, activistă socială, va povesti despre campania lansată de ea „Întreaga Polonie le citește copiilor”, care a devenit un mare succes în promovarea lecturii în Polonia. Aleksandra Małecka, de la Korporacja Ha!art va prezenta liberatura – literatura viitorului și, împreună cu publicul va încerca să prevadă viitorul literaturii în lumea internetului, tehnicilor multimedia și a crizei permanente de timp pentru citit.

Pe lângă scriitori şi profesionişti ai breslei din Polonia, Bookfest îl va avea ca oaspete pe editorul polonez Piotr Marciszuk, preşedintele Federaţiei Europene a Editorilor, cea mai importantă organizaţie patronală din domeniul editorial din Uniunea Europeană.

Într-o sală multimedia, aranjată în incinta pavilionului care va găzdui Bookfest, vor avea loc, de asemenea, proiecţii de filme dedicate unora dintre laureaţii polonezi ai Premiului Nobel pentru literatură. Cei patru laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură sunt: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).

 

Institutul Polonez pregătește în preajma Bookfest și o serie de evenimente conexe, precum festivalul de filme – ecranizări ale unor opere din literatura polonă („Literatura în cinema”, în colaborare cu Club Control), o serie de spectacole-lectură („Literatura pe scenă”, în colaborare cu UNATC) și jocuri urbane („Literatura pe stradă”). Tot în perioada Bookfest, Grădina Verona va găzdui o expoziție de ilustrații pentru cărți de copii, intitulată „Faună, floră și pirați” („Literatura în ilustrație”, în colaborare cu Librăria Cărturești).