Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Grupul de la Vişegrad - preşedinţia Poloniei

Începând din această lună, Polonia a preluat, pentru un an, preşedinţia Grupului de la Vişegrad. Obiectivele prioritare ale grupului includ eficientizarea apărării spaţiului propriu şi consolidarea poziţiilor statelor membre privind relaţiile cu Uniunea Europeană.

Grupul de la Vişegrad - preşedinţia Poloniei

Grupul de la Vişegrad reprezintă o colaborare informală constituită între Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia, vizând atât domeniul economic (dezvoltarea economiei de piaţă), dar şi cel politic (construirea unor structuri democratice solide în cele patru state membre şi consolidarea poziţiei lor în UE) şi cultural. Demersul Grupului de la Vişegrad se bazează pe programul „smart defense”, iniţiat de NATO. Acest program vizează probleme de securitate naţională şi colectivă precum: apărarea biologică, chimică, radiologică şi nucleară. Un alt punct important în politica Grupului de la Vişegrad îl constituie securitatea energetică, prin construirea gazoductului nord-sud ce ar asigura diversificarea surselor energetice în Europa.

Mai multe detalii despre planul Grupului de la Vişegrad se găsesc pe paginile: www.visegradgroup.eu (pagina oficială), http://visegradfund.org/ (Fondul Internaţional Vişegrad) și www.msz.gov.pl/visegrad (site cu programul și calendarul lucrărilor Grupului).