Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Polonia la Train Delivery

Gara de Nord din Bucureşti se transformă între 25 şi 27 iulie 2014 în locul de întâlnire al pasionaţilor de arte, muzică, filme şi trenuri pentru a doua ediţie a Train Delivery, eveniment urban-feroviar care își propune să revitalizeze un spațiu simbolic al Bucureștiului. Firește, n-am putut lipsi nici aici. În trenul de pe peronul 14 prezentăm două expoziții, iar în sala de așteptare vor rula filme de animație poloneze.

Foto: Maciej Sieńczyk
Polonia la Train Delivery

Institutul Polonez din București vă prezintă în această ediție a Train Delivery o expoziție cu fotografii ale unor picturi murale semnate de artiști din Polonia, precum și câteva fragmente din prima bandă desenată nominalizată în finala pentru Premiul Literar Nike 2013, cel mai important premiu de acest fel din Polonia. Aventuri pe o insulă pustie, apărută la editura Lampa i Iskra Boża în anul 2012 este scrisă si ilustrată de desenatorul polonez Maciej Sieńczyk.

„Obosit, bărbatul cade într-un somn adânc din care este trezit de zgomotul  unei bătăi în ușă. Pe pat se afla un manuscris. Protagonistul și, în același timp autorul manuscrisului face o călătorie pe mare pentru a ajunge în Africa de Sud, însă în periplul său naufragiază pe o insulă aproape pustie.Banda desenată este compusă dintr-o serie de povestiri, mai întâi cele pe care câțiva marinari i le împărtășesc protagonistului, urmate de cele ale naufragiaților pe care acesta îi întâlnește pe insulă. Atmosfera povestirilor este construită atât prin liniile fine ale lui Sieńczyk, care creează întotdeauna personaje stranii, precum și prin intermediul limbajului, format aproape în întregime din clișee - zicale populare, dulcegării ieftine și din limbajul de lemn al televiziunilor sau cel folosit în perioada comunistă. Această bandă desenată este precum un coșmar, în care identitatea se află mereu pe punctul de a se nărui sub atacul terorii.” - Juliusz Kurkiewicz, Gazeta Wyborcza

În plus, vă propunem o selecție de filme premiate la prima ediție a Festivalului Național de Animație Poloneză „O!PLA” și, de asemenea animații din categoria „off”, realizate de artiști independenți.