Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Polonia la Festivalul Filmului Evreiesc

Candidatul polonez la premiul Oscar, celebrul film „Ida” - o poveste despre căutarea identității după război va fi prezentat în prima zi a Festivalului Filmului Evreiesc de la București. Recomandăm de asemenea documentarul polono-israelian despre celebrul compozitor polonez Krzysztof Penderecki, precum și filmul „Rămășițe”, despre problema antisemitismului.

Polonia la Festivalul Filmului Evreiesc

7 noiembrie, ora 21.15, Cinema Studio

Ida (2013, Polonia, dramă, 84 min, rom/eng, regia: Pawel Pawlikowski, cu: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, 31 de premii, 6 nominalizări)

Polonia, 1962. Anna este novice, o orfană crescută de călugăriţe la mănăstire. Înainte de a se călugări, Anna trebuie să o întâlnească pe Wanda, singura ei rudă în viaţă, care îi va spune că este evreică. Cele două femei încep o călătorie pentru a descoperi nu doar povestea tragică a familiei lor, ci şi pe ele însele. Îşi pun sub semnul întrebării religia şi toate ideile în care au crezut până atunci. 

„Ida” lui Pawel Pawlikowski este un film răvășitor. Un film de o puritate desăvârșită, cu imagini care îți rămân pe veci încrustate în amintire. Un film despre memorie, traumă, adevăr și căutarea sinelui. (…) Psihologic, este o reflecție asupra diferitelor fațete ale libertății umane, despre ceea ce înseamnă să fii femeie, creștin, evreu și om într-un secol marcat de genocid și ideologii distructive. - Vladimir Tismăneanu

9 noiembrie, ora 15.00, Cinema Studio

Krzysztof Penderecki (1996, Israel, documentar, 55 min, rom/eng, regia: Reuven Hecker)

Documentarul, regizat de Reuven Hecker, este un film biografic despre Krzysztof Penderecki, extraordinarul compozitor și dirijor care a dedicat o parte din opera sa victimelor poloneze de la Auschwitz și Revoltei din Ghetoul Varșovia. De-a lungul carierei sale, Penderecki, care a fost numit cel mai valoros compozitor polonez în viață, a primit numeroase premii prestigioase, precum Crucea Comandantului Ordinului Renașterea Poloniei în 1964, Prix Italia în 1967 și 1968, Crucea Cavalerului – Ordinul “Polonia Restituta” în 1973, trei premii Grammy în 1987, 1998 și 2001 și Premiul Grawemeyer pentru compoziție al Universității din Louisville în 1992.

12 noiembrie, ora 21.00, Cinema Studio

Rămășițe / Pokłosie (2012, Polonia, dramă/suspans, 105 min, rom/eng, regia/scenariul: Wladyslaw Pasikowski, cu: Maciej Stuhr, Ireneusz Czop, premii: Ierusalim 2013)

Dincolo de frumusețea idilică a unui sat din Polonia se ascunde un secret întunecat: crima colectivă comisă de către locuitori asupra vecinilor lor evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Când doi frați descoperă această taină, ei încep să-și privească cu alți ochi tatăl, familia și istoria.