Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Polonia la festivalul de film Timishort

Ediția a 8-a a festivalului de film Timishort propune publicului din Timișoara multe elemente poloneze: un scurtmetraj în competiția internațională, un festival în vizită – Short Waves Festival din Poznań și proiecția filmului mut „Semnul lui Zorro”, a cărui coloană sonoră va fi interpretată live de formația Kochankowie Gwiezdnych Przestrzeni. Mai mult, unul dintre membrii juriului va fi Szymon Stemplewski, directorul Short Waves Festival.

Polonia la festivalul de film Timishort

8 octombrie, ora 16.00 - Cinema Timiș, Piața Victoriei nr. 7

FESTIVAL ÎN VIZITĂ - SHORT WAVES FESTIVAL (Poznań, Polonia)

ACASĂ / Dom

animație, Polonia, 2014, 15 min.
Regia: Agnieszka Borowa
 
Eroina acestei animații sobre se întoarce la o casă construită din amintiri. Pentru a putea avansa, ea trebuie să treacă peste trecutul său.

"Dom" ("Home") - film trailer. from Agnieszka Borowa on Vimeo.

SFÂRȘITUL LUMII / Koniec świata
documentar, Polonia, 2015, 40 min.
Regia: Monika Pawluczuk
 
Un documentar intim, creativ și extrem de vizual, în care două povești se împletesc în jurul unei narațiuni, în timpul unei singure nopți. Într-un oraș mare, mulți oameni sunt uniți de o nevoie: chinuiți de singurătate, ei vor să comunice cu cineva. Radioul este un laitmotiv care face legătura între evenimentele nopții: îl auzim în ambulanță, într-un centru de monitorizare a orașului, unde viața de noapte a orașului este redată pe zeci de ecrane. Radioul este cel ce leagă elementele filmului, creând o structură și o semnificație: este sursa celor mai importante întrebări.

SINDROMUL CAMEREI MICI / Small room syndrome

experimental, 2014, 4 min. 30 sec.
Regia: Natalia Wilk

„Sindromul camerei mici”: apartament îngust al provincialismului polonez. Dacă dansezi în propria casă, cineva te privește. Cineva este lângă tine. Fără liniște și relaxare la cafeaua de dimineață. Imposibil să faci o baie. Nici vorbă de intimitate. Negociezi asupra căilor de acces. Proiectul de față debutează în bucătărie, asemenea celor ale lui Jonathan Burrows. Este una din poveștile de bucătărie din unul dintre multele apartamente în blocurile sfârșitului de comunism.

ZIUA BUNICII / Dzień babci

ficţiune, 2015, 30 min.
Regia: Miłosz Sakowski

Tomek are nevoie de bani. El decide să înşele o femeie în vârstă, folosind tehnica „nepotul”. Când pare că totul merge conform planului, femeia îl demască pe impostor şi îl închide în apartament. Femeia îi propune o înţelegere care le împleteşte vieţile într-un mod neaşteptat.

8 octombrie, ora 20.00 - Cinema Timiș, Piața Victoriei nr. 7

COMPETIȚIA INTERNAȚIONALĂ

ÎNȚELEGEREA / Umowa

Polonia, Marea Britanie, 2015, 5 min.
Regia: Ewa Smyk

Animație stop-cadru despre aranjarea căsătoriilor din anii 1950-1960, la granița de est a Poloniei. Scenariul e bazat pe o parte din jurnalul lui Mikołaj Smyk, bunicul regizoarei. Obiectele biografice folosite în animație, precum o basma autentică, cărți poloneze și rusești, copia jurnalului lui Mikołaj Smyk și fotografii, ajută la plasarea poveștii în mediul ei originar și exprimă atmosfera timpului redat. „Înțelegerea” este o meditație personală asupra amintirilor de familie și reprezintă călătoria de descoperire prin arhive, făcând uneori apel la obiecte cu care regizoarea a fost familiară, într-o încercare de a-și reaminti sentimentele și amintirile personale atașate acelor obiecte.

PROIECŢIA FILMULUI MUT „SEMNUL LUI ZORRO”, MUZICA LIVE: FORMAȚIA KOCHANKOWIE GWIEZDNYCH PRZESTRZENI (Polonia)
8 octombrie, ora 22.00 -  Sala 2 a Teatrului Național, str. Mărășești nr. 2

„Semnul lui Zorro” (SUA, 1920, 85 min., regia Fred Niblo) e primul film care înfățișează aventurile lui Zorro, impunând standardele pentru următoarele filme și devenind o inspirație pentru producțiile viitoare despre răzbunătorul mascat. Regizorul Fred Niblo a realizat o serie de drame clasice de epocă, precum „Ben Hur” și „Cei trei muschetari”, dar „Semnul lui Zorro” a stabilit standardul de „filme de capă și spadă”, pentru o lungă perioadă. Filmul înfățișează toate elementele clasice ale genului: o intrigă în ritm alert, dueluri și urmăriri, răsturnări bruște de situație, umor și comic de situație, precum și un protagonist eroic, bine-definit. „Semnul lui Zorro” își datorează succesul și protagonistului, legendarul Douglas Fairbanks. Această super-vedetă a începutului secolului XX a devenit cunoscută pentru interpretarea unor eroi de legendă sau din literatură; a jucat personaje precum Robin Hood, d’Artagnan, Don Juan sau Hoțul din Bagdad. Dar interpretarea lui Don Diego de la Vega din „Semnul lui Zorro” a fost cea pentru care e amintit în istoria cinematografiei.

Kochankowie Gwiezdnych Przestrzeni („Iubitorii de Stele”) este una dintre cele mai energice formații de pe scena muzicii poloneze moderne. Trupa combină funk-ul cu reggae și rock-ul garage cu rock-ul psihedelic al anilor ’70. Totul – cu un anume simț al umorului și al ironiei. În ultimii ani, muzicienii au susținut concerte în Italia, Grecia, Germania, Slovacia și, desigur, Polonia.