Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Polonia la festivalul de film de la Mediaş

Festivalul Filmului Central-European devine, după trei ani de existență, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din România. Evident, în program sunt incluse și filme poloneze. Pentru marele premiu va lupta filmul „În beznă”, în regia Agnieszkăi Holland, dar spectatorii vor putea viziona încă trei pelicule de excepție, produse de regizori polonezi.

Polonia la festivalul de film de la Mediaş

Korczak

Germania - Polonia - Franţa, 1990, 115 min.

Regia: Andrzej Wajda

Scenariul: Agnieszka Holland

Acţiunea se petrece în 1942, la trei ani după ce germanii au invadat Polonia. Filmul urmăreşte ultimul capitol din existenţa orfelinatului pentru copii evrei, strămutat în ghetoul din Varşovia. Korczak e un om cu principii nobile. Lui nu-i este teamă să strige la ofiţerii germani şi nu se lasă convins să-şi cruţe viaţa. Orfelinatul, plasat într-o şcoală dezafectată din ghetou, poate găzdui 200 de copii fără adăpost. Punând în practică metodele sale educaţionale experimentale, el îi instituie un fel de autoguvernare a copiilor, în flagrant contrast cu ceea ce se întâmplă afară. Chiar în faţa şcolii, zeci de copii mor sau sunt ucişi în fiecare zi, iar trupurile lor goale zac pe caldarâm. Conducătorul ghetoului îl asigură pe Korczak că orfanii nu vor păţi nimic, până într-o zi, când inevitabilul se produce.

24 iunie, ora 17.00 - Casa Traube

În beznă / W ciemności

Polonia - Canada - Germania, 2011, 145 min.

Regia: Agnieszka Holland

Scenariul: David F. Shamoon

Este anul 1941. Leopold Socha, vidanjor şi borfaş mărunt, dă peste un grup de evrei fugiţi din ghetou care vor să se ascundă în canalele subterane ale oraşului, pe care el le cunoaşte foarte bine. Drept care, se învoieşte să-i ajute contra cost. Ceea ce debutează ca un târg se transformă în ceva neaşteptat, pe măsură ce, timp de 14 luni de pericol maxim, ei încearcă împreună să păcălească moartea. Filmul a fost nominalizat la premiul Oscar în categoria Cel Mai Bun Film Străin (2012).

26 iunie, ora 19.00 - Cinema Mediensis

Elles (Sponsoring)

Franța - Polonia, 2011, 100 min.

Regia: Małgorzata Szumowska
Scenariul: Tine Byrckel, Małgorzata Szumowska

Anne (Juliette Binoche), specialistă în investigaţii pentru revista Elle şi mamă a doi copii, scrie un articol despre studente implicate în lumea prostituţiei. Întâlnirile ei cu două tinere foarte independente, Alicja şi Charlotte, vor avea urmări profunde şi neliniştitoare, căci îi vor pune sub semnul întrebării cele mai intime convingeri despre bani, familie şi sex.

27 iunie, ora 14.00 - Cinema Mediensis

Tot ce îmi place / Wszystko co kocham

Polonia, 2009, 95 min.

Regia și scenariul: Jacek Borcuch

O primăvară splendidă în Polonia anului 1981. Într-un oraş de la malul mării, Janek, fiul de 18 ani al unui căpitan de vas, înfiinţează o formaţie de punk-rock pentru a exprima lucrurile ce-l interesează mai mult şi mai mult. Toată viaţa lui e muzica, iar prima dragoste este Basia, dar asta se va schimba. Polonia este afectată de greve generale, iar Partidul Comunist intenţionează să introducă legea marţială. Tensiunile din ţară cresc. Răzvrătirile tinerilor devin periculoase în aceste vremuri. O altercaţie cu un comisar al legii marţiale şi moartea unei persoane iubite îi vor schimba viaţa lui Janek pentru totdeauna...

27 iunie, ora 16.30 - Cinema Mediensis