Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Polonia la Cafekultour Timișoara

Anul acesta, în cadrul evenimentului „Cafékultour – săptămâna cafenelelor”, care se va desfășura la Timișoara în perioada 20 – 26 aprilie, ziua de vineri, 24 aprilie va fi dedicată Poloniei. Vernisăm o expoziție de bandă desenată și prezentăm filme de animație și un scurtmetraj documentar despre cultul cafelei în capitala Poloniei - Varșovia. Expoziția va putea fi vizitată pe toată durata Cafekultour, până pe 4 mai.

Polonia la Cafekultour Timișoara

„Pastile poloneze” este blogul ilustrat al lui Fanny Vaucher, prin care aceasta își descrie impresiile ei despre polonezi și Varșovia: www.pilulespolonaises.blogspot.com În 2013 desenele ei au fost tipărite sub forma unei cărți cu același titlu, care a apărut la editurile Fundacja Nowej Kultury Bęc Zmiana (Polonia) și Les Edition Noir sur Blanc (Elveția). 

Fanny Vaucher s-a născut în Elveția în 1980 și și-a petrecut copilăria în Burkina Faso. Titulară a unui masterat în Litere al Universității din Lausanne, a lucrat atât ca și corector în presă și în edituri, înainte de a se dedica pasiunii sale, desenul. În anul 2012, după ce a urmat cursurile pentru ilustratori și creatori de benzi desenate la Școala de Arte Plastice Aplicate din Geneva, pleacă să trăiască în Polonia, la Varșovia, unde creează aventura „Pilulelor poloneze”. Din acel moment, lucrează atât la Varșovia, cât și la Lausanne, în domeniile ilustrației, al cărții pentru copii, al revistelor pentru tineret, dar și pentru un proiect personal, de bandă desenată. 

„Varşovia bea cafea”, de Patryk Bugajski, documentar, Polonia, 2015, 25’

Scurtmetrajul „Varșovia bea cafea” este unul dintre episoadele serialului de documentare „Wawangarda” realizat de artistul polonez Patryk Bugajski. „Wawangarda” își dorește să prezinte fenomene și inițiative cândva marginale, dar care astăzi s-au integrat foarte bine în tendințele vieții urbane actuale. Serialul este împărțit pe sezoane tematice și expune părerile locuitorilor Varșoviei asupra unor domenii atât de prezente în viața lor de zi cu zi – mâncarea, sportul, moda, arta, cultura, divertismentul, știința. „Varșovia bea cafea” face parte din primul sezon dedicat obiceiurilor culinare ale varșovienilor și vorbește despre cultul cafelei în Varșovia, despre cât de dinamice au devenit cafenelele după ce acum 5-7 ani acest fenomen era aproape inexistent în oraș. 

Programul O!PLA ACROSS THE BORDERS 2014 prezintă laureații celei de-a doua ediții a Festivalului Național de Animație Poloneză „O!PLA”, care s-a desfășurat anul trecut în 44 de orașe din Polonia. O!PLA ACROSS THE BORDERS 2014 cuprinde filme realizate în studiouri profesioniste, animații independente, filme studențești, videoclipuri de animație. O!PLA este înainte de toate o încercare de a obține un contact și de a construi o relație între spectatorul polonez și animația poloneză de autor, dar și de a promova una dintre cele mai mari comori ale culturii poloneze: filmul de animație, care continuă să fie una dintre cele mai importante sfere ale artei poloneze. La baza O!PLA se află concursul național al celor mai noi animații poloneze pentru adulți. Ceea ce oferă o notă distinctă Festivalului este faptul că jurizarea este făcută chiar de către publicul prezent la proiecții. Anul acesta în cadrul Cafékultour vom vedea o selecție a celor mai bune animații din 2014!