Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Artiști polonezi la Bucharest Photo Week

Primul festival de fotografie din București se va desfășura în perioada 5-14 septembrie, centrul Bucureștiului devenind astfel un coridor al artei fotografice în care să ne bucurăm prin ateliere de fotografie, expoziții, proiecții și întâlniri. Pe 5 septembrie, la ora 19.30, veniți la Cafeneaua „La Vulturi” (str. Vulturilor 8) la o seară poloneză de fotografie, în care va fi vernisată o expoziție a lui Jacek Konieczny și vor fi proiectate lucrările lui Michał Solarski și Marcin Sobas.

Artiști polonezi la Bucharest Photo Week

Proiectul „Brickyard”, semnat de Jacek Konieczny din Polonia, ne prezintă povestea unei cărămidării din Varșovia:
La 21 km de Palatul Președintelui Poloniei, în Varșovia, există încă o cărămidărie, care produce în conformitate cu normele secolului actual. Inima fabricii este un cuptor Hoffmann – o construcție mare umplută cu cărămizi uscate care sunt arse de focul nesfârșit, care descrie un cerc. Însă adevărata comoaăa a acestei unități sunt muncitorii – pe jumătate meșteșugari, pe jumătate artiști. Munca este parțial manuaă, imposibil de măsurat la standarde ISO sau în baza altor parametrii. Pentru a menține vechile utilaje la rampă este nevoie de experiență și cunoștințe imposibil de dobândit doar în Politehnică; pentru a menține focul arzând trebuie turnat cărbune în găurile din bolta cuptorului, atunci când nuanța flăcării devine „mai slabă decât ar trebui să fie”…

Michał Solarski este un fotograf polonez care locuiește în prezent în Londra. Interesul său pentru fotografia documentară izvorăște din studiile politice prin care și-a exprimat gândurile și observațiile într-o manieră vizuală. Cu ajutorul fotografiei a reușit să suprindă situații și evenimente incitante.

A absolvit în Polonia master în studii politice, mutându-se ulterior la Londra, unde a studiat fotografia documentară în cadrul unui masterat la London College of Communication. Fotografiile sale sunt inspirate mai ales de experiențele personale, având ca preocupare prioritară migrația și memorialistica. A expus și a publicat fotografii în diferite reviste, printre care și „GQ Magazine” și „The Mail on Sunday”. În prezent își împarte viața profesională între fotografia documentară și cea publicitară. Călătorește des în Europa de Est, locul în care își produce majoritatea lucrărilor.

Proiecție 1: „The Airmen”/ „Aviatorii”

În urma victoriei nazisto-sovietice soldată cu invadarea Poloniei în anul 1939, majoritatea personalului forțelor armate aeriene poloneze a fost evacuat în Ungaria și în România. Ulterior, cea mai mare parte a reușit să ajungă în Franța, apoi în Marea Britanie. În anul 1940, aproape 35000 de aviatori, de soldați și marinari polonezi constituiau în Marea Britanie cea mai numeroasă forță militară din țară. Dintre aceștia, aproximativ 8500 erau aviatori. Până la sfârșitul războiului, aproape 12000 de polonezi au luptat sub Royal Air Force. Militarii polonezi s-au distins pe toate fronturile prin curajul extraordinar și devotamentul pentru îndeplinirea ordinelor. Puțini piloți s-au repatriat după război, aceștia fiind deseori tratați ca inamici ai statului și chiar arestați de regimului comunist polonez. În anul 2008, Michal Solarski a început un proiect de lungă durată dedicat piloților polonezi care au rămas în Marea Britanie. Pentru că puțini dintre ei mai sunt în viață, munca sa capătă o importanță istorică.

Proiecție 2: Proiectul „Poles Apart”/ ”Polonezi departe de casă”

Încă de la începutul secolului XXI am asistat la una dintre cele mai mari mișcări de migrație legală din istoria Europei și a întregii lumi. În mai 2004, odată cu extinderea Uniunii Europene, prin aderarea a opt noi state membre și prin deschiderea granițelor Marii Britanii, a luat naștere cel mai important val de migrație pe care britanicii l-au cunoscut vreodată. În acest context, peste două milioane de polonezi au ajuns în Marea Britanie – un număr mai mare decât însăși populația Varșoviei. Conform datelor oficiale, aceste cifre au reprezentat numărul persoanelor care au călătorit în acea perioadă în Marea Britanie și nu neapărat numărul celor care au decis să se stabilească definitiv acolo. Cu toate acestea, grupurile tot mai mari de muncitori originari din Polonia și din Europa de Est au ajuns de ordinul sutelor de mii. Acești imigranti și-au abandonat casele încercând să evadeze din realitatea impusă de condițiile aspre din țările de origine. Afluxul de polonezi a avut un impact radical asupra economiei Marii Britanii, importanța acestui fenomen fiind covârșitoare.

Polonezi departe de casă este un proiect despre acești oameni care au încercat să-și construiască o viață departe de țara mamă, sfâșiați între dorul de casă și acest nou tărâm promițător. Prin fotografiile sale, Michal Solarski a încercat să surprindă lupta acestora în viața de zi cu zi în Marea Britanie, exemplificând experiențele unor persoane care tocmai ajunseseră la Londra, dar și pe cele ale familiilor deja stabilite și adaptate tuturor la acest mediu.

Proiectul este unul cu atât mai personal cu cât însuși autorul, Michal Solarski, a facut parte din această mișcare. Pe scurt, proiectul ilustrează sentimentul acut al separării, al dorului de casă și al nostalgiei.

Marcin Sobas s-a născut și locuiește în regiunea Silezia din Polonia. A absolvit un master în economie și lucrează în prezent în domeniul IT. De când se știe a avut o sensibilitate aparte pentru natură. Când tatăl său i-a dăruit o cameră foto compactă, a început aventura sa în fotografie. Următorul pas important a fost cumpărarea unui aparat DSLR profesional care i-a facilitat pașii către viitoarea sa pasiune – fotografia. S-a specializat în fotografia de peisaj. Temele sale favorite sunt ogoarele de podiș, diminețile cețoase de la munte și de lângă lacuri. Marcin își dorește ca fiecare fotografie să spună o altă poveste, folosind ca laitmotiv lumina și condițiile. Acești doi factori au puterea de a introduce irealul. În viitor dorește să aibă ca subiecte păsările, fiind fascinat și de fotografierea faunei.

La Vulturi, vor fi proiectate o parte din minunatele sale peisaje.

Timp de o săptămână, Bucharest Photo Week va oferi expoziții, proiecții, ateliere, discuții etc., cu scopul de a prezenta artiști locali și internaționali, de a aduce împreună diferitele școli și entități din domeniu și de a implica publicul larg în explorarea fotografiei contemporane, oferindu-le acces gratuit la aceste activități dedicate fotografiei.

Prima ediție a festivalului va aduce în mijlocul publicului din București invitați speciali din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia și Republica Moldova și va cuprinde 16 expoziții, 10 ateliere, 10 proiecții de fotografie și film, precum și o serie de concursuri cu premii.

Componenta principală a evenimentului este manifestarea „Fotografia în focus – Ediția I, Limbajul non-verbal în fotografie”, proiect inițiat de Asociația Rost cu sprijinul ARCUB și al Primăriei Municipiului București

F64.ro, cel mai mare magazin foto-video din Europa de Est susține și găzduiește o parte dintre evenimentele Bucharest Photo Week

Evenimentul este organizat de Grupul Filos în asociere cu Asociația Exposure și Asociația Rost.

Partener principal: F64.ro.

O parte dintre activitățile festivalului Bucharest Photo Week fac parte din programul București 555 și, de asemenea, evenimentele din ultimele zile de festival sunt incluse în Zilele Muzeului Național al Țăranului Român.

Întregul program al festivalului poate fi văzut aici: www.bucharestphotoweek.ro

Urmăriți-ne pe facebook: www.facebook.com/BucharestPhotoWeek