Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

#PL100 - centenarul recuceririi independenței

În 2018, Polonia sărbătorește centenarul recuceririi independenței. Cu această ocazie, Institutul Polonez din București împreună cu partenerii săi organizează o serie de evenimente în mai multe locuri din România. Primul dintre ele va fi o expoziție prezentată în Râmnicu Vâlcea. Toate evenimentele vor fi însoțite de hashtagul #PL100.

#PL100 - centenarul recuceririi independenței

În istoria Poloniei secolului al XX-lea nu există o personalitate mai importantă decât mareșalul Józef Piłsudski (1867-1935). Renumitul comandant a devenit  simbolul redobândirii independenței Poloniei în anul 1918, atunci când, după 123 de ani de anexări, de împărțiri ale teritoriilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor, țara a revenit pe harta Europei.

Expoziția „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei”, dedicată mareșalului, va vizita în 2018 mai multe orașe din România. Primul vernisaj va avea loc pe 26 ianuarie, ora 13.00, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea (str. Carol I nr. 26). Expoziția poate fi văzută până pe 12 martie.

Imediat după vernisaj, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, celebrată  în toată lumea pe data de 27 ianuarie, când se aniversează eliberarea fostului lagăr nazist german de exterminare Auschwitz-Birkenau, va avea loc proiecția filmului „Grădina speranței” (The Zookeeper’s Wife, regia Niki Caro, SUA 2017). 

Această poveste neobișnuită vorbește despre familia Antoninei și a lui Jan Żabiński  - directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui - care, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei.

Trailer (EN): www.youtube.com

Accesul la cele două evenimente este gratuit.