Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Chișinău: Despre părintele independenței poloneze

Polonia sărbătorește centenarul recuceririi independenței la 11 noiembrie 2018. Cu acest prilej, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, până la sfârșitul lunii noiembrie va putea fi cunoscută personalitatea lui Józef Piłsudski, fără de care țara nu ar fi revenit pe harta Europei.

Chișinău: Despre părintele independenței poloneze

În istoria Poloniei secolului al XX-lea nu există o personalitate mai importantă decât mareșalul Józef Piłsudski (1867-1935). Renumitul comandant a devenit simbolul redobândirii independenței de către Polonia în anul 1918, atunci când, după 123 de ani de anexări, de împărțiri ale teritoriilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor - țara a revenit pe harta lumii.

Mareșalul, eroul expoziției prezentate la Chișinău sub titlul „Józef Piłsudski - om de stat al Poloniei și al Europei”, a avut, de asemenea, un rol decisiv asupra configurației Poloniei după Primul Război Mondial. Bucurându-se de o deosebită apreciere pe plan internațional, conducătorul s-a aflat în fruntea statului polonez renăscut, a înființat armata și a creat bazele democratice ale acestuia (de exemplu, în noiembrie 1918 a recunoscut femeilor dreptul la vot). Ulterior a guvernat cu o mână de fier, trezind nu o dată controverse, dar și admirație - chiar și printre adversarii săi

Józef Piłsudski a fost prieten cu numeroși conducători ai lumii, printre care și familia regală a României, s-a aflat în România în lungi vacanțe, iar de patru ori în cadrul unor vizite oficiale (1922, 1928, 1931, 1932). De asemenea, a avut merite deosebite pentru întregul continent - în anul 1920, câștigând Bătălia pentru Varșovia, cunoscută în Polonia ca „Miracolul de pe Vistula”, și-a apărat propria țară dar a apărat și Europa în fața bolșevicilor - timp de câteva decenii.

Vernisajul expoziției intitulate „Józef Piłsudski - om de stat al Poloniei și al Europei”, realizată de Muzeul „Józef Piłsudski” din Sulejówek și pregătită în versiunea în limba română de Institutul Polonez din București, va avea loc miercuri, 7 noiembrie 2018, ora 15.00, la Muzeul de Istorie a Moldovei din Chișinău (Strada 31 August 1989 121 A).

Expoziția de la Chișinău va putea fi vizitată până la 30 noiembrie 2018, de luni până joi, și de sâmbătă până duminică, între orele 10.00-17.00.

Mai multe informații despre muzeu, pe pagina www.nationalmuseum.md

Despre Józef Piłsudski >>>