Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Pictură murală cu „Solidaritatea”, la Chişinău

Pe peretele unui bloc din cartierul Botanica din Chişinău poate fi admirată o pictură murală având ca temă mişcarea poloneză „Solidaritatea”, semnată de artistul polonez Rafał Roskowiński. Scopul proiectului, iniţiat de Institutul Polonez din Bucureşti şi Primăria Municipiului Chişinău, este revitalizarea cartierului şi promovarea artei urbane.

Pictură murală cu „Solidaritatea”, la Chişinău

Pictura îl înfăţişează pe Lech Wałęsa, liderul mişcării „Solidaritatea” din Polonia anilor ’80, pornită la Gdańsk, şi face referire la schimbările anului 1989 în ţările din Europa Centrală şi de Est.

Rafał Roskowiński a fost asistat la executarea lucrării de tânărul pictor Wojciech Woźniak, unul dintre adepţii Şcolii de Artă Murală din Gdańsk, precum şi de artistul Alberto Şveţ, din Chişinău. Realizarea picturii a fost susţinută de Institutul de Cultură Urbană din Gdańsk şi de producătorul de vopsele Caparol.

Rafał Roskowiński (n. 1966) a absolvit Şcoala Naţională Superioară de Arte Plastice din Gdańsk. Din anul 1992 creează  şi promovează arta murală. A realizat, printre altele, lucrări pe pereţii Şantierului Naval din Gdańsk, ai Hotelului Ikar şi Muzeului Insurecţiei din Varşovia. Este iniţiatorul Galeriei de Artă Monumentală din cartierul Zaspa din Gdańsk, care cuprinde în prezent 33 de lucrări executate pe pereţi de blocuri. În anul 2010 a înființat Şcoala de Artă Murală – o instituţie în care tineri artişti învață tehnici şi principii de execuţie în arta monumentală, cu scopul creării unui nou stil de artă.

Arta murală începe să câştige un potenţial aparte în oraşele din Europa Centrală şi de Est graţie arhitecturii specifice din cartierele de locuinţe. Un bun exemplu îl reprezintă Cartierul Zaspa din Gdańsk, un cartier muncitoresc obişnuit, cunoscut doar pentru faptul că în anii ’80, într-unul dintre blocuri a locuit Lech Wałęsa. În urma înfiinţării Galeriei de Artă Monumentală, cartierul a devenit o atracţie culturală şi turistică a oraşului, precum şi un loc de întâlnire şi creaţie pentru artişti din diferite domenii.