Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Participare poloneză la Astra Film Festival

La ediția din acest an a Festivalului de Filme Documentare Astra de la Sibiu cinematografia poloneză va fi reprezentată de patru filme în competiție și de doi invitați polonezi în programul dedicat specialiștilor din industrie.

Participare poloneză la Astra Film Festival

Programul de industrie din cadrul Astra Film Festival 2017 (16-22 octombrie) se va desfășura în perioada 19-21 octombrie și cuprinde discuții, evenimente, prezentări și oportunități de networking, toate sub umbrela DocumentaryTank@AFF, care are drept scop să ofere o serie de activități orientate spre profesioniști din industria filmului. Viziunea acestui program este să încurajeze atât dezvoltarea industriei de film documentar din Europa și România, cât și a actualilor și viitorilor cineaști.

La ediția din acest a DocumentaryTank@AFF vor fi prezente trei școli de film documentar din Europa, printre care se află și renumita Școală poloneză de Film din Łódź, care va fi reprezentată de Marcin Malatyński, împuternit al rectorului pe probleme legate de colaborarea cu străinătate. Pe 19 octombrie, între orele 11.30-12.30, acesta va vorbi despre Școala din Łódź, apoi, împreună cu reprezentanți ai școlilor din Geneva și München, va participa la o discuție cu publicul pe tema „Cele mai bune practici pentru trainingul profesional al realizatorilor de film documentar”.

A doua zi, pe 20 octombrie, între orele 12.00-13.00, Paulina Majda, cineast cu cincisprezece ani de experiență în industrie, lucrând în domeniul animației, filmului, formatului full-dome (cinema sferic) și artei, va împărtăși din experiența ei vastă, detaliind provocările și diferențele în cazul realizării de filme full-dome. La ora 14.30, în Piața Mare, aceasta își va prezenta filmul de animație „Hello Earth”, care va fi urmat de o sesiune Q&A.

 

Filmele poloneze din program

PRIMA ÎMPĂRTĂȘANIE / Komunia

Polonia, 2016, 72 min.

Regia: Anna Zamecka

Pe un ton în același timp familiar și oarecum solemn, „Prima împărtășanie” este despre eforturile unei tinere de a menține laolaltă o familie disfuncțională. Matură dincolo de vârsta ei, Ola, care are 14 ani, gătește, face curățenie, are grijă de fratele ei autist, în vreme ce tatăl e inutil, iar mama lipsește cu desăvârșire. Tot ei îi revine sarcina de a-l ajuta pe fratele ei să fie acceptat pentru prima împărtășanie. În Polonia catolică, prima împărtășanie este un pas important în viața fiecărei persoane și o ocazie pentru reuniunea întregii familii. Ola vede în acest eveniment oportunitatea de a o convinge pe mama lor să se întoarcă acasă. Filmul captează în culori estompate un portret delicat și intim al unei tinere excepționale care duce povara unei familii în perpetuă primejdie de dezintegrare.

19 octombrie, ora 19.00, Auditorium, Facultatea de Medicină - Universitatea Lucian Blaga, str. Lucian Blaga nr. 2A

21 octombrie, ora 20.00, Astra Film Cinema, Piaţa Mică nr. 11

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=KOEyW8ANJ1E

 

LEGĂTURI DE FAMILIE / Więzi

Polonia, 2016, 18 min.

Regia: Zofia Kowalewska

„Legături de familie” este portretul dulce-amărui al unui cuplu în vârstă, un fel de studiu de caz care are în centru o pereche care a rezistat testului timpului în ciuda mai multor obstacole. După o aventură amoroasă de opt ani, soțul se vede nevoit să se întoarcă acasă, la soția lui, unde nu scapă de mustrările soției care îi reproșează constant greșelile trecutului. Ca în orice cuplu stabil, tabieturile și interacțiunile zilnice se învârt în jurul unor banalități, cum ar fi sugestiile soțului de rearanjare a mobilei sau cine e responsabil de plata facturilor. În esență, filmul observă dificultățile de conviețuire, și, în ciuda faptului că obiectivul pătrunde în spațiul strâns, familial, camera păstrează o anumită distanță și privește cu nostalgie spre un trecut imperfect.

20 octombrie, ora 20.30, Astra Film Mansardă, Piaţa Mică nr. 11

21 octombrie, ora 14.00, Teatrul pentru copii și tineret Gong, str. Alexandru Odobescu nr. 4

Trailerhttps://www.youtube.com/watch?v=y5RCDYH0o7s

 

COWBOY DE ORAȘ / Miejscy kowboje

Polonia, 2016, 30 min.

Regia: Paweł Ziemilski

În cadre cu accente de videoclip, câțiva adolescenți călare se strecoară prin traficul de seară al Dublinului în prima secvență a filmului. În cele ce urmează, „Urban Cowboys” ne va da prilejul de a observa un fenomen bizar care are loc într-un cartier rău-famat al orașului: adolescenții sunt încurajați să prindă și să îmblânzească cai sălbatici, ca o soluție de a-i ține departe de droguri, pentru a-i ajuta să-și stăpânească agresivitatea și a-i distrage de la probleme familiale. Filmul urmărește evoluția prieteniei dintre Dylan, un băiat de 14 ani marcat de o dramă familială, și iapa sa albă Shelly. Printre cadrele tremurânde luminate de apus, filmul găsește mijloacele pentru a contura portretul unui adolescent care găsește o soluție originală pentru a-și stăpâni impulsurile agresive și nevoia de afecțiune, îmblânzind un cal pentru a se putea îmblânzi pe sine însuși.

20 octombrie, ora 18.30, Astra Film Cinema, Piaţa Mică nr. 11

21 octombrie, ora 14.00, Astra Film Mansardă, Piaţa Mică nr. 11

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=wVKzuCGvVcg

 

EDUCAȚIE / Nauka

Polonia, 2016, 20 min.

Regia: Emi Buchwald

La o școală primară, copiii primesc ca temă pentru acasă învățarea pe de rost a poeziei „Știință” a poetului Julian Tuwim, figură legendară a literaturii poloneze. Pe alocuri, frazarea e aproape incomprehensibilă și unele cuvinte au nevoie a fi explicate, dar părinții le vin copiilor în ajutor. Din nefericire, însă, nu toate metaforele se lasă ușor explicate, iar poezia se izbește de proza vieții, mai ales că la televizor e un meci al echipei Legia Warszawa. Ca urmare, unii copii iau note mici, alții pică testul, dar fiecare are ceva de învățat.

17 octombrie, ora 18.00, Teatrul pentru copii și tineret Gong, str. Alexandru Odobescu nr. 4

20 octombrie, ora 16.00, Astra Film Mansardă, Piaţa Mică nr. 11

Informații despre bilete, pe pagina festivalului >>>