Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Participare poloneză la Astra Film Festival

Anul acesta, cinematografia poloneză va fi reprezentată la Festivalul de Filme Documentare Astra de la Sibiu (17-23 octombrie) de două filme în competiție și de un membru în juriul internațional - Barbara Orlicz-Szczypula, director de program al Festivalului de Film din Cracovia, cel mai important festival de film documentar și scurtmetraj din Polonia.

Participare poloneză la Astra Film Festival

18 octombrie, ora 18.30 - Teatrul Gong, str. Alexandru Odobescu nr. 4

20 octombrie, ora 21.00 - Astra Film Studio, Piața Mică nr. 11

ALISA ÎN ȚARA RĂZBOIULUI / Alisa w krainie wojny

Polonia, 2015, 74 min.

Regia: Alisa Kovalenko, Liubov Durakova

Alisa avea 26 de ani la izbucnirea revoluției ucrainiene. Era studentă la cinematografie, dar, mai presus de toate, ca cetățean al patriei ei, Ucraina, a simțit că e de datoria ei să facă ceva. Filmul o urmează din Euromaidan către prima linie a războiului cu separatiștii din est. E un jurnal realizat cu sensibilitate, despre o tânără rătăcită într-o lume zbuciumată. Alisa nu e doar o regizoare de documentar, ci se transformă în participant activ la evenimente, o fată-soldat din linia întâi. Și o tânără femeie îndrăgostită. Filmul e o auto-documentare realizată cu sinceritate a aventurilor vieții ei. Precum Alice a lui Lewis Carroll, autoarea se trezește într-o lume bizară și distorsionată și încearcă să găsească un echilibru între cele trei ipostaze ale propriei ei personalități.

 

19 octombrie, ora 17.00 - Sala Thalia, Filarmonica de Stat, str. Cetăţii nr. 3-5

21 octombrie, ora 20.00 - Sala Thalia

DYBBUK. POVESTEA SUFLETULUI CĂLĂTOR / Dybuk. Rzecz o wędrówce dusz

Polonia, Suedia, Ucraina, 2015, 86 min.

Regia: Krzysztof Kopczyński

În fiecare an, 30.000 de evrei aparținând mișcării hasidice vin în pelerinaj în orașul ucrainean Uman, pentru sărbătoarea Anului Nou evreiesc și comemorarea Rabinului Nachman, întemeietorul mișcării. Sosirea lor e primită cu ură și încrâncenare de populația locală, mai ales de reprezentanții extremei drepte ucrainene. Ciocnirile dintre cele două grupări au devenit un obicei, iar intoleranța reciprocă amenință să distrugă orașul. Acest documentar remarcabil spune povestea ciocnirii între civilizații și a fost apreciat pentru „curajul și nonconformismul cu care expune problema complicată și universală a intoleranței în lumea contemporană.”

 

Programul www.astrafilm.ro