Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Omagiu adus lui Jan Karski

Vineri, 25 aprilie, în Parcul Herăstrău din București (Insula Trandafirilor) a fost sădit copacul comemorativ dedicat lui Jan Karski, polonezul care a încercat să oprească Holocaustul. La ceremonie au participat reprezentanți ai corpului diplomatic, precum și ai comunității poloneze și evreiești.

Omagiu adus lui Jan Karski

Copacul plantat în Parcul Herăstrău, din inițiativa Institutului Polonez și cu sprijinul Primăriei Municipiului București, marchează 100 de ani de la nașterea lui Jan Karski (1914-2000). Născut pe 24 aprilie 1914, Jan Karski a fost diplomatul polonez care, în 1942, în încercarea de a trezi conștiința lumii și-a riscat viața pentru a informa despre exterminarea evreilor de către Hitler în Europa ocupată de naziști.

În anul 1942, Jan Karski s-a întâlnit la Varșovia cu reprezentanții mișcării evreiești de rezistență. Aceştia l-au rugat să transmită lumii informații despre exterminarea evreilor, subliniind faptul că poporul evreu era amenințat de o epurare totală. Pregătindu-şi raportul pentru Aliați, Jan Karski a ajuns de două ori în secret în ghetoul Varșoviei. Raportul lui Karski a fost prezentat guvernelor Marii Britanii și Statelor Unite, Karski însuşi s-a întâlnit personal cu mai mulți politicieni - printre care și cu președintele Statelor Unite, F. D. Roosevelt - dar și cu mulți reprezentanți ai bisericilor, media şi ai culturii, făcând apel pentru salvarea evreilor; totuși, nu a reuşit să-i determine pe Aliați să ia măsuri în vederea stopării Holocaustului, care se înfăptuia atunci.

Împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Jan Karski constituie un prilej de a face cunoscute lumii personalitatea și misiunea acestuia. În acest scop anul 2014 a fost declarat de parlamentul Poloniei „Anul Jan Karski". Pentru cinstirea persoanei, concepţiilor și realizărilor lui Jan Karski, diplomația polonă a luat inițiativa de finanţare a unor monumente dedicate acestuia (așa-numite „băncuţele lui Karski") sau a plantării în diferite oraşe din lume a copacilor dedicați lui Jan Karski. După New York, Washington, Tel-Aviv, Milano, Padova, Łódź, Varșovia și Kielce, Bucureștiul este următorul oraș care aduce un omagiu acestui martor-erou al istoriei Celui De-al Doilea Război Mondial. Persoana lui a fost omagiată și de către alte state: încă din anul 1994 i s-a acordat titlul de Cetățean Onorific al Statului Israel, iar în anul 2012 președintele SUA Barack Obama l-a distins cu Medalia Prezidențială a Libertății.
Există și o legătură directă între persoana emisarului polonez și capitala României: înainte de război, pregătindu-se pentru cariera diplomatică, Jan Karski a efectuat un stagiu consular la Ambasada Poloniei din București.