Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Conferință despre regionalizare: modelul polonez

„Regionalizarea conform modelului polonez: importanța democrației locale pentru absorbția fondurilor europene” este titlul conferinței care va avea loc miercuri, 5 iunie, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene la București. Invitații din Polonia: unul dintre cei trei autori ai reformei teritoriale din anii ’90 și oficiali responsabili pentru absorbția fondurilor europene vor explica modul în care această țară reușește să atragă în proporție de aproape 100% fondurile alocate de UE.

Conferință despre regionalizare: modelul polonez

Evenimentul, organizat de Institutul Polonez din București, în colaborare cu Fundația pentru Dezvoltarea Democrației Locale din Polonia, are ca scop prezentarea experienței Poloniei privind reforma teritorială în momentul în care România se pregătește să-și modifice structura de împărțire administrativă. Invitații vor vorbi și despre modelul polonez de autoguvernare la nivel local și despre legătura dintre sistemul de guvernare locală și capacitatea de absorbție a fondurilor europene.

Invitatul special al acestui eveniment este prof. Jerzy Stępień, jurist, unul dintre cei trei fondatori ai reformei administrative în Polonia, fost președinte și judecător la Tribunalul Constituțional care va prezenta etapele introducerii noului sistem de administrație în Polonia. Aleksandra Kwiatkowska, director adjunct al Departamentului de Coordonare a Programelor Regionale și Digitalizării din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale din Polonia va schița sistemul de absorbție a fondurilor UE la nivel regional, aplicat în Polonia. Președintele Fundației pentru Dezvoltarea Democrației Locale din Polonia Adam Aduszkiewicz va vorbi despre influența pe care o are democrația la nivel local în dezvoltarea întregii țări.

Programul evenimentului va include și o sesiune de discuții cu invitații. Conferința va fi moderată de către Laurențiu Diaconu-Colintineanu, jurnalist RFI România.

Regionalizarea conform modelului polonez:
importanța democrației locale pentru absorbția fondurilor europene

Miercuri, 5 iunie 2013, orele 9:00-12:00

Reprezentanţa Comisiei Europene în România
str. Vasile Lascăr nr. 31, Bucureşti
Sala Titulescu (etaj I)

Moderator: Laurențiu Diaconu-Colintineanu, RFI România

traducere simultană din limba engleză

Programul conferinței:

8:50 – sosirea participanților - cafea

9:05 – proiecția filmului documentar „S-a întâmplat doar în Poloniadespre istoria reformei teritoriale în Polonia, regia Paweł Kędzierski - subtitrare în limba engleză

Cuvânt introductiv:
9:40 – Iulia Deutsch, Adjunctul Șefului Reprezentanței Comisiei Europene în România
9:50 – Maja Wawrzyk, Directorul Institutului Polonez din București

10:00 – Prof. Jerzy Stępień
jurist, unul dintre trei fondatori ai reformei administrative în Polonia, fost președinte și judecător
la Tribunalul Constituțional:
Reforma administrativă în Polonia - pregătiri, etape, experiențe

10:30 – Aleksandra Kwiatkowska
Director Adjunct al Departamentului de Coordonare a Programelor Regionale și Digitalizării, Ministerul Dezvoltării Regionale din Polonia:
Absorbția fondurilor UE la nivel regional

11:00 – Adam Aduszkiewicz
Președintele Consiliului de Administrare al Fundației pentru Dezvoltarea Democrației Locale
din Polonia:
Importanța democrației locale în procesul de dezvoltare al unei țări

11:15 – concluzii, întrebări și discuții

11:45 – cafea

Organizator: Institutul Polonez din București
Partener: Fundația pentru Dezvoltarea Democrației Locale din Polonia