Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

O adiere din munții polonezi în Ateneul Român

Poemul simfonic Krzesany, lucrare semnată de renumitul compozitor polonez Wojciech Kilar va deschide programul concertelor Filarmonicii George Enescu din București din zilele de 8 și 9 februarie a.c.

Foto: Agnieszka Skieterska
O adiere din munții polonezi în Ateneul Român

Manifestarea se înscrie în seria evenimentelor dedicate aniversării a 100 de ani de la recucerirea independenței de către Polonia, co-organizate de Institutul Polonez din București în anul 2018.

Cuvântul krzesany, care dă și titlul compoziției lui Kilar, semnifică un grup de pași de dans, caracteristici pentru dansurile muntenilor polonezi din regiunea Podhale, printre care se numără și lovirea unui călcâi de celălalt în timpul unei sărituri.

Compusă în anul 1974, lucrarea lui Wojciech Kilar (1932-2013) reprezintă o stilizare a acestui dans. Ea atrage după sine și asocierea cu alte elemente caracteristice pentru muzica populară din Podhale, zonă aflată la poalele Munților Tatra, cei mai înalți munți din Polonia, care este renumită prin bogăția tradițiilor muzicale și frumusețea costumelor populare.

Dirijorul Jan Krenz, sub bagheta căruia a avut loc interpretarea în primă audiție a lucrării, i-a spus compozitorului: „Ai deschis larg fereastra și ai lăsat să intre în camera muzicii poloneze un aer proaspăt de munte."

În programul ambelor concerte de la București se vor afla, de asemenea, lucrările Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov precum și Suita Carmen de Georges Bizet / Rodion Șcedrin. Concertele orchestrelor Filarmonicii George Enescu vor fi dirijate de maestrul Horia Andreescu, solista acestora fiind pianista bulgară Plamena Mangova.

Institutul Polonez din București este partener în cadrul evenimentului.

Concertele vor avea loc în Sala Mare a Ateneului Român (str. Franklin 1-3), la ora 19.00.

Informații despre bilete - pe pagina organizatorului >>>

Mai multe informații despre Wojciech Kilar >>>