Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Muzică poloneză la festivalul Jazz in the Park

După ce anul trecut a cântat la București, formația Skalpel ajunge anul acesta la Cluj, la festivalul Jazz in the Park. Un amestec de ritmuri hip-hop și jazz din anii ’60 și ’70, muzica polonezilor îi va invita la dans pe toți cei veniți în Parcul Central pe 1 iulie. Intrarea va fi liberă!

Muzică poloneză la festivalul Jazz in the Park

1 iulie, ora 21.00, Parcul Central din Cluj-Napoca

Deși la bază este un duo format din doi DJ și producători de muzică, Marcin Cichy și Igor Pudło, pe scena festivalului Jazz in the Park din Cluj vor urca în formulă extinsă, alături de toboșar și chitarist. Skalpel readuce la viață jazzul polonez, folosindu-se îndeosebi de muzica anilor ’60 și ’70, pe care o interpretează în manieră nouă, cu elemente de trip- și hip-hop sau electric fusion. Această fuziune inspirată de artiști polonezi renumiți precum Krzysztof Komeda, Tomasz Stańko și Novi Sisters a făcut ca, în anul 2000, trupa să fie invitată de către DJ Vadim să se alăture turneului său în Polonia, iar mai apoi să fie prima formație poloneză ofertată de către celebra casă de discuri din Anglia, Ninja Tune, unde a lansat mai multe materiale discografice.

Membrii Skalpel definesc ceea ce fac drept jazz ambiental, alteori susțin că nu creează nicicum jazz pentru că improvizația asociată jazz-ului nu își are locul în muzica lor. - Cu siguranță, muzica noastră are la bază ritmul. Mai întâi lucrăm la baza ritmică, o șlefuim, apoi adăugăm partea instrumentală, facem aranjații. Amândoi venim din cultura hip-hop unde cel mai important era ritmul și am rămas cumva cu asta - au declarat muzicienii într-un interviu acordat revistei „Polityka”.

Denumirea Skalpel (în română „bisturiu”) a fost aleasă de Igor. - Denumirea Skalpel trebuia să redea tehnica precisă, sterilă caracteristică producțiilor din a doua jumătate a anilor ’90 - a declarat Cichy într-un interviu acordat revistei „Jazz Forum”. - Muzica noastră a evoluat cu timpul, dar numele a rămas același - a adăugat muzicianul.

În 2004, Skalpel a fost nominalizat la Giles Peterson’s Worldwile Music Award, iar doi ani mai târziu a obținut prestigiosul premiu Paszport oferit de revista poloneză „Polityka” pentru „mariajul original dintre jazz și eletronică, pentru eliminarea ingenioasă a granițelor dintre stilurile muzicale”. 

Programul festivalului >>>