Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Mesajul Președintelui Republicii Polone

La 4 iunie 1989 am învins comunismul. La 4 iunie 2014 se împlinește un sfert de veac de la acea zi extraordinară. De astăzi începem pregătirea solemnă, jubilară, cetățenească a Sărbătorii Libertății.

Foto: Eliza Radzikowska-Białobrzewska/prezydent.pl
Mesajul Președintelui Republicii Polone

Președintele Republicii Polone

Varșovia, 31 august 2013

Doamnelor și domnilor!

La 4 iunie 1989 am învins comunismul. La 4 iunie 2014 se împlinește un sfert de veac de la acea zi extraordinară. De astăzi începem pregătirea solemnă, jubilară, cetățenească a Sărbătorii Libertății.

4 iunie 1989 este data triumfului solidarității și curajului asupra neîncrederii și izolării politice. 4 iunie 1989 este data transformării reușite, mărețe a sistemului. 4 iunie 1989 este începutul întoarcerii speranțelor de suveranitate pentru statele Europei Centrale și de Vest, începutul drumului de coeziune al Europei.

Atunci am fost împreună. Viața cetățenească și patriotică nu a încetat în Polonia – în ciuda cenzurii, represiunii și a Cortinei de Fier. Oamenii „Solidarității” s-au sprijinit. Împreună au deplâns jertfa masacrului din mina „Wujek”. Împreună au mers în urma sicrielor preotului Jerzy Popiełuszko și a lui Grzegorz Przemyk.

Postulatele din august au exprimat nevoia de restabilire a demnității muncii umane – nevoie pe care au simțit-o milioane de polonezi. La 4 iunie 1989 ne-am încrezut în setea de libertate.

Alegerile de la 4 iunie 1989, deși parțial democratice, au fost cu adevărat libere: nefalsificate, nesoldate cu represiuni. Rezultatul lor a arătat în mod real un sistem puternic în societate. A condus la schimbări profunde. A învins decizia solidară a milioane de polonezi. A învins comunitatea. De aceea trebuie să fim din nou împreună la anul. Să organizăm împreună această festivitate!

La sărbătorirea comună a eliberării poloneze din 4 iunie 1989 îi invit pe polonezii din toată lumea și pe toți prietenii noștri. Îndemn de azi la începerea pregătirilor, pentru ca acest eveniment să aibă caracterul unei manifestări mărețe, comune și civice. Libertatea nu are granițe. Sărbătorea noastră a Libertății este de asemenea sărbătoarea întregii lumi libere.

Îi invit pe toți la organizarea acțiunilor comune. Invit persoanele publice și instituțiile, oficiile de stat și organizațiile non-guvernamentale, mediile antreprenoriale, instituțiile publice și guvernele. Îi invit pe locuitorii satelor, micilor orașe și marilor metropole, chiar și de peste ocean – în care trăiesc polonezi. Aș vrea ca lumea să aibă șansa să ne cunoască în această zi ca pe un popor de oameni liberi, care apreciază propria libertate și care îi sprijină pe alții în drumul anevoios spre libertate.

Îi îndemn pe oamenii de cultură și pe sportivi, pe oamenii mediilor și de știință, pe antreprenori și funcționari. Sper la inițiative comune cu reprezentanții bisericilor. Aș vrea ca rolul preoților în sprijinirea opoziției, în susținerea speranței și învățăturii spirituale a polonezilor care au luptat pentru libertatea statului să fie luată în considerare și apreciată. De asemenea, îi invit pe aceia care își amintesc de 4 iunie 1989, cât și pe cei care tocmai atunci s-au născut, sau mai târziu. Îi invit pe aceia care s-au alăturat Comitetelor Cetățenești ale „Solidarității”, ca să împărtășească din experiența lor. Îi invit pe artiștii marilor scene naționale, de estradă și pe artiștii independenți – pe toți cei care creează în libertate și datorită libertății. Îi rog la angajament pe oamenii de știință și pe oamenii de cultură. Libertatea cere să vorbești despre ea într-un fel nou, să-i clarifici semnificația, să arăți cu onestitate ce o amenință astăzi.

Să construim cu un efort comun cel mai ambițios program de manifestării. Să completăm împreună acest proiect cu cele mai atractive idei. Să confirmăm, încă o dată, că nu există libertate fără solidaritate. Că libertatea cere și astăzi solidaritate între noi.

/-/ Bronisław Komorowski