Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Mariusz Szczygieł își prezintă cartea Gottland

Celebrul reporter polonez, autorul volumului Gottland, cuprinzând reportaje din istoria recentă a Cehiei, se va întâlni cu cititorii din București. Amfitrionul serii va fi poetul și publicistul Florin Iaru, iar René Kubášek, directorul Centrului Ceh va prezenta două filme realizate de studenți ai Școlii de Artă Cinematografică FAMU din Praga, inspirate de reportaje din carte.

Foto: K. Dubiel / Instytut Książki
Mariusz Szczygieł își prezintă cartea Gottland

Gottland - cartea apărută recent la Editura Art, în traducerea Anei-Mariei Luft, este o colecție splendidă de reportaje literare despre Cehoslovacia secolului trecut, trecând dincolo de stereotipuri culturale și surprinzând unicitatea spiritului ceh prin prisma unor personaje excepționale: actrița Lida Baarová, femeia care l-a făcut pe Goebbels să plângă, sculptorul Otokar Švec, autorul celei mai mari statui a lui Stalin din lume, care-a decis să-și ia viața înainte să-și termine creația, o nepoată a lui Franz Kafka, care a cultivat anonimatul, cântăreața Marta Kubišová, căreia regimul comunist i-a interzis să cânte timp de 20 de ani, ștergându-i toate înregistrările din arhivele radio, legendarul fabricant de pantofi Tomáš Bata, care-a întemeiat un oraș pe care l-a controlat în totalitate, scriitorul Eduard Kirchberger, care s-a reinventat și a devenit Karel Fabián și mulți alții. 

Mariusz Szczygieł (n.1966) reporter si foiletonist, colaborator al cotidianului „Gazeta Wyborcza”.
Și-a inceput activitatea de reporter la vârsta de 19 ani. Este autorul a cinci volume, dintre care de cea mai mare popularitate s-au bucurat cărțile despre Cehia: „Gottland” (2006), „Zrób sobie raj” (Fă-ți singur un rai) (2010), „Laska nebeska” (Iubire celestă) (2012). Este unul dintre cei mai  traduși reporteri polonezi. Ediția românească a volumului "Gottland" este cea de-a 15-a traducere a acestei cărți.
„Gottland” și „Zrób sobie raj” au fost distinse în cadrul mai multor concursuri din Polonia cu titlul de "cartea anului". Pentru „Gottland”, autorul a obținut, printre altele,  European Book Prize 2009 - premiul Uniunii Europene pentru cea mai bună carte europeană a anului,  "Prix Amphi 2009 - premiul literar al Universității din Lille pentru cea mai bună carte străină publicată în Franța în anul 2008.
În anul 2013, pentru reportajul său intitulat  „Śliczny i posłuszny” (Drăgălaș și ascultător), publicat în "Gazeta Wyborcza", a obținut trei dintre cele mai importante premii poloneze pentru jurnalism, printre care și titlul de Jurnalistul Anului. De asemenea, este autorul monumentalei antologii, in 2 volume, a reportajului polonez in sec. XX, "100/XX", care cuprinde 100 dintre cele mai interesante texte de reportaj polonez din secolul trecut. Celor două volume ale antologiei li se va adăuga în curând un al treilea, reunind alte 50 de texte de reportaj, alte 50 de nume de autori. Împreuna cu reporterul Wojciech Tochman, Mariusz Szczygieł este fondatorul Fundației Institutul Reportajului, în cadrul căreia funcționează o librărie,  o casă de cultura, o școală pentru reporteri și, de puțin timp, o editură.
Locuiește la Varșovia.