Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Literatura pe scenă - spectacole-lectură la UNATC

Literatura polonă întâlnește teatrul într-o nouă serie de evenimente conexe ale Salonului de Carte Bookfest. În colaborare cu UNATC, vă invităm la două spectacole-lectură: AMAZONIA, de Michał Walczak, și ÎNTRE NOI E TOTUL BINE, de Dorota Masłowska, la cel din urmă spectacol luând parte însăși autoarea.

Literatura pe scenă - spectacole-lectură la UNATC

 

  • 30 mai, ora 19:00 - Dorota Masłowska, ÎNTRE NOI E TOTUL BINE (traducere: Sabra Daici): spectacol-lectură în regia Elenei Morar, în interpretarea absolvenților Facultății de Teatru a UNATC, cu participarea autoarei.

„Între noi e totul bine” este una dintre cele mai importante piese de teatru polonez scrisă în ultimii ani. Într-o formă grotescă abordează fobiile ascunse ale est-europenilor: nesiguranța de viitor și teama de trecut.

„M-am confruntat cu generaţii: limbaje, moduri de a gândi şi funcţiona, diferite realităţi de zi cu zi pentru a scoate la lumină ceea ce este discordant, faptul că nu există cineva care poate fi descris ca «polonezul din statistici», lipsa unei platforme unde toate acestea se pot reuni şi ar putea fi descrise sub cuvântul generic «noi». Piesa conţine mai degrabă nuanţe macabre, duse la extrem, dar am senzaţia că este prima dată când spun ceva ce are potenţialul de a fi cu adevărat bun. În mod cert nu emit un mesaj direct pozitiv, dar este primul meu text în care nu am scris: «Oh, în ce ţară groaznică şi mohorâtă mai trăim şi noi!» Dimpotrivă, acesta este un mod de a afirma şi a-mi asuma faptul că sunt polonez , fapt tratat astăzi cu o ironie sarcastică şi împroşcat cu noroi, întrucât sunt privite, cel puţin de generaţia mea, drept un handicap, o palmă din partea destinului.”
Dorota Masłowska, într-un interviu pentru ziarul „Dziennik”

Dorota Masłowska (n. 1983) - scriitoare, dramaturg. Romanul ei „Albă-ca-zăpada și roșu bolșevic” pe care l-a publicat în anul 2002, la vârsta de 19 ani, a transformat literatura poloneză, stârnind un scandal de proporții și devenind un bestseller. De atunci, Masłowska continuă să înregistreze, în cărțile și piesele sale de teatru, modul de a vorbi și de a gândi al polonezilor, iar pentru acest lucru continuă să primească premii. Încarnarea ei muzicală, MISTER D. cântă un „amestec autoironic făcut în casă” care conține rap, punk și dance.

  • 28 mai, ora 19:00 - Michał Walczak, AMAZONIA (traducere: Alexandra Munteanu) –  fragmente: spectacol-lectură în regia lui Radu Dragomirescu, în interpretarea actorilor Smaranda Găbudeanu, Ioana Manescu, Iulian Sfîrcea, Mihai Nița, Andrei Negoița și Cătălin Cosârcaîn cadrul Nopții Literaturii Europene.

Doi tineri actori. El a ales libertatea – fumează iarbă, iar noaptea joacă jocuri video. Ea a ales un credit la bancă, o bucătărie și joacă într-un serial. Amazonia le va întoarce viața cu susul în jos. Oare se vor descurca? Va trece dragostea lor testul junglei?

Personajele piesei lui Walczak sunt câțiva tineri artiști care intră în viața de adult cu idei naive despre libertatea de exprimare artistică, însă care foarte curând se vor ciocni de realitățile dure ale existenței în mediul artistic. Dezamăgiți, frustrați, aceștia vor încerca să descopere motivele eșecurilor lor. Piața nu îi apreciază? Este show-business-ul bazat numai pe nepotisme și organizat în clici? Este capitalismul un sistem nedrept?

Află tot adevărul despre show-business. Explorează partea sălbatică a teatrului. O halbă și o pizza vorbesc cu glas de om. Un papagal. Un tigru. Femei frumoase. Bărbați curajoși. Mari pasiuni. Despărțiri sângeroase. Pe scurt – o piesă despre tineri, bani și sex. Dragoste într-un oraș mare și singurătate în cada de baie. Urmează glasul celui care strigă în junglă.

Michał Walczak (n. 1979) – dramaturg polonez contemporan ale cărui piese sunt reprezentate cel mai des atât la nivel național, cât și internațional. Lucrările sale au fost traduse în 20 de limbi în ultimii câțiva ani. Pe scenele teatrelor și la televiziune au fost montate mai mult de 30 de spectacole ale sale, care s-au bucurat de aprecierea criticilor și publicului. Walczak are un stil personal, unic, care combină temele grave cu umorul absurd.

„Literatura pe scenă” este unul dintre evenimentele conexe organizate cu ocazia Târgului Internațional de Carte Bookfest, la care Polonia este invitat de onoare.