Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Literatura contra dictaturii - 30 ani de libertate

Creatori și cercetători literari remarcabili, disidenți, istorici și cunoscători ai vieții politice din Polonia și România vor participa pe 31 mai 2019 la întâlnirea „Literatura contra dictaturii – 30 de ani de libertate” în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest din București. Întâlnirea va avea loc cu ocazia aniversării a 30 de ani de la căderea comunismului. Accesul la târg și discuție vor fi libere.

Literatura contra dictaturii - 30 ani de libertate

În ciuda pedepselor și a cenzurii omniprezente în țările din Europa Centrală și de Est, unii scriitori, observatori aspri ai realității, au propăvăduit prin intermediul operelor sale, dar și prin implicare directă opoziția față de regimul comunist. Au pus întrebări dificile, au produs panică, au îndemnat la îndoială, opunere și încredere în propria conștiință. Au reușit să fie liberi în țările înrobite.

La treizeci de ani de la căderea Cortinei de Fier, vom analiza importanța literaturii și a culturii în acest proces. Vom vorbi despre diferențele dintre anumite țări ale fostului așa-numit bloc estic și despre cauzele acestora.

La discuția de pe 31 mai vor lua parte: Ana Blandiana, renumită poetă și disidentă, unul dintre cei mai importanți propagatori ai libertății politice, dr. Andrzej Franaszek, teoretician literar, biograful a doi poeți polonezi eminenți - Czesław Miłosz și Zbigniew Herbert, precum și dr. Cristian Vasile, istoric, redactor în cadrul unor reviste științifice, membru al programului „România și Europa în secolul al XX-lea”. Întâlnirea va fi moderată de dr. Ioan Stanomir, renumit politolog român, comentator apreciat al evenimentelor politice din România, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

De asemenea, la discuție vor fi prezenți: prof. Constantin Geambașu, traducător premiat al literaturii polone în limba română, inclusiv al primei antologii în română a poeziilor lui Zbigniew Herbert, publicată de editura Tracus Arte sub titlul „Labirint cu pereții sparți”, sau al traducerii în română a cunoscutului eseu al lui Czesław Miłosz „Gândirea captivă”, precum și Krzysztof Karasek, unul dintre cei mai importanți poeți polonezi contemporani și prieten apropiat al lui Zbigniew Herbert.

Întâlnirea, organizată de Institutul Polonez din București și Salonul Internațional de Carte Bookfest, va avea loc vineri, 31 mai 2019, ora 18.30, în Complexul Expozițional Romexpo din București, pavilionul B2, pe scena principală (scena ARENA). Accesul la târg și întâlnire sunt gratuite.