Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Lansarea volumului de poezii de Czesław Miłosz

Editura Art, împreună cu Institutul Polonez, vă invită miercuri, 9 mai, ora 18.00, la lansarea antologiei de poezie „Podul de catifea”, de Czesław Miłosz. Lansarea va avea loc la Librăria Bastilia, Piaţa Romană nr. 5.

Lansarea volumului de poezii de Czesław Miłosz

Traducere din limba polonă de Passionaria Stoicescu şi Constantin Geambaşu

Prefaţă şi selecţie de Constantin Geambaşu

Vor vorbi:

Doina Ioanid,
Emil Hurezeanu,
Passionaria Stoicescu,
Constantin Geambaşu,
Laura Albulescu, redactor-şef Editura Art,
Natalia Mosor, director adjunct Institutul Polonez

 

Czesław Miłosz este unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului al XX-lea şi un mare poet. I s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură pentru că „a ilustrat, cu o perfectă clarviziune, condiţia precară a omului într-o lume dominată de conflicte profunde.”

Antologia de faţă cuprinde o selecţie riguroasă şi reprezentativă, bazată pe ediţia integrală Czesław Miłosz, Wiersze wszystkie (Poezii complete), 1400 pagini, publicată de editura Znak de la Cracovia, cu prilejul sărbătoririi centenarului naşterii poetului (2011). Dincolo de criteriul cronologic, autorul selecţiei a urmărit în primul rând evoluţia artistică a poetului, în funcţie de cele patru spaţii culturale, care l-au marcat în mod evident: lituanian, polonez, francez şi american. Trebuie spus că poetul s-a aflat sub influenţa gândirii artistice şi filozofice a lui Oskar Miłosz, o rudă mai îndepărtată a sa, a lui W. Whitman şi T. S. Eliot. De aici, printre altele, trecerea dinspre rigorile prozodiei clasice spre cultivarea unui gen de poezie reflexiv-digresivă, mai puţin preocupată de disponibilităţile tehnice. Există însă o mare varietate a ritmului interior, generată de alternanţa picioarelor metrice şi a accentului pe care poetul îl pune pe imagine sau idee. Poeta Passionaria Stoicescu a depus un efort impresionant în redarea acestui ritm şi a păstrării de fiecare dată a structurii silabotonice, sporind astfel, în mod incontestabil, valoarea versiunii româneşti.

Mulţumim pe această cale Institutului Cărţii de la Cracovia pentru sprijinul acordat în publicarea acestei prime antologii la  peste trei decenii după ce poetului i s-a decernat Premiul Nobel pentru poezie (în anul 1980).                                                                    

 


                                                           

 

Publicat: 25-05-2012

Unde şi când?

Bilete

Intrare liberă

Parteneri

Instytut Książki - Institutul Cărţii Editura Art Librăria Bastilia