Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Lansarea cărților lui Janusz Korczak

Lansarea cărților celebrului pedagog polonez Janusz Korczak - „Cum iubești un copil” și „Dreptul copilului la respect”, proaspăt apărute în limba română la editura Curtea Veche va avea loc în cadrul conferinței internaționale „Copiii au drepturi. De la Janusz Korczak la Avocatul Copilului”, desfășurate în aceeași zi la Biblioteca Națională a României.

Lansarea cărților lui Janusz Korczak

Editura Curtea Veche și Institutul Polonez prezintă cititorului român două lucrări fundamentale pentru filozofia lui Janusz Korczak: Să iubeşti un copil şi Dreptul copilului la respect. Ele reprezintă un compendiu specific al ideilor sale privind educaţia, care au devenit bază şi importantă sursă de inspiraţie pentru legislaţia postbelică în privinţa copiilor - „Declaraţia Drepturilor Copilului” din 1959 şi „Convenţia privind drepturile copilului”, adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, care reprezintă şi astăzi cel mai important document internaţional care apără drepturile şi libertăţile copilului.

Iată un fragment din cartea Dreptul copilului la respect:

ÎNCĂ DE MICI, CREŞTEM CU SENTIMENTUL că tot ce e mare este mai important decât ce e mic. Sunt mare, se bucură copilul pe care-l aşezi pe o masă. Sunt mai înalt ca tine, afirmă el cu un sentiment de mândrie, măsurându-se cu cel de aceeaşi vârstă. E neplăcut să te ridici pe vârfuri, dar tot să nu ajungi acolo unde vrei, e greu să te ţii după adulţi când eşti copil şi ai paşii mai mici; chiar şi un pahar scapă din mânuţa prea mică a unui copil. Neîndemânatic, cu chiu cu vai se caţără pe scaun, urcă în maşi nă, urcă scările; nu ajunge la clanţa uşii, nu vede nimic pe geam, nu ajunge nici să agaţe sau să ia ceva din cuier, pentru că-i vine prea sus. Când ajunge într-o aglomeraţie, ceilalţi îl acoperă, dau peste el, nu-l observă. Este incomod, e neplăcut să fii mic.
Respect şi admiraţie trezeşte ceea ce e mare, ceea ce ocupă mai mult loc. Ce e mic e obişnuit, neinteresant. Oameni mici - necesităţi mici, bucurii şi necazuri mici. Îţi atrag atenţia un oraş mare, un munte înalt, un copac impunător. Zicem: O înfăptuire măreaţă, un om mare.
În schimb, copilul e mic, e uşor, are o masă mai mică. Trebuie să ne aplecăm, ca să ajungem la nivelul lui.