Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Lansare la Cluj: „1989. Toamna națiunilor”

Institutul Polonez, Centrul Rațiu pentru Democrație din Turda și Editura Polirom vă invită luni, 3 iunie, de la ora 18.00, la lansarea volumului „1989. Toamna națiunilor” în prezența autorilor Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz și Paweł Ukielski. Volumul, în traducerea lui Vasile Moga, a apărut luna aceasta la Editura Polirom, în colecția „Historia” (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu). Lansarea va avea loc la Librăria Book Corner din Cluj (bd. Eroilor nr. 15).

Lansare la Cluj: „1989. Toamna națiunilor”

Invitați: prof. univ. dr. Vasile Boari, conf. univ. dr. Virgiliu Tarău
Moderator: Valentin Derevlean

Ioana Diaconu-Mureșan, lector de limba polonă la Centrul de Limba și Cultura Poloneză, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, va traduce discursurile invitaților.

1989. Toamna națiunilor, volum apărut în traducerea lui Vasile Moga și cu o prefață semnată de Stejărel Olaru, prezintă schimbările care au început în Polonia, Ungaria, RDG, Cehoslovacia, România și Bulgaria în a doua jumătate a anilor ’80 și au culminat cu prăbușirea sistemului comunist în 1989, accentul fiind pus nu atât pe evenimentele în sine, cât mai ales pe cauzele și consecințele acestora, pe studiul comparativ al sistemelor și pe caracterul specific al schimbării din fiecare țară.

Autorii își sprijină cercetările pe două teze: incapacitatea economică a sistemului comunist și faptul că impulsul către reformă nu a venit din interiorul țărilor Europei Centrale și de Est, ci dinspre Uniunea Sovietică. Importanța lucrării este sporită de analiza traseului parcurs de aceste țări în aproape un sfert de secol de evoluție postcomunistă.


Adam Burakowski (n. 1977) - politolog, istoric, absolvent al Institutului de Istorie al Universității din Varșovia (2001) și al Institutului de Studii pentru Europa de Est al aceleiași universități (2004). Autor al volumelor Geniusz Karpat. Dyktatura Nicolae Ceaușescu 1965-1989, Trio, Varșovia, 2008 (trad. rom. Dictatura lui Nicolae Ceaușescu 1965-1989. Geniul Carpaților, Polirom, Iași, 2011) și, împreună cu Marius Stan, Kraj smutny, pełen humoru. Dzieje Rumunii po 1989 roku (O țară tristă, plină de umor. Istoria României după anul 1989), Trio, Varșovia, 2012. 

Aleksander Gubrynowicz (n. 1974) - de profesie jurist, actualmente cercetător în cadrul Institutului de Drept Internațional al Universității din Varșovia și, din 2001, în cadrul Institutului de Studii Politice al Academiei Poloneze de Științe. A publicat de asemenea studii pe teme de drept economic internațional și european, concentrându-se mai ales pe problematica germană. 

Paweł Ukielski (n. 1976) - politolog, istoric, cercetător la Secția Europa Centrală și de Est a Institutului de Studii Politice din cadrul Academiei Poloneze de Științe. Este autorul monografiei Aksamitny rozwód. Rola elit politycznych w procesie podziału Czechosłowacji (Divorțul de catifea. Rolul elitelor politice în procesul de împărțire a Cehoslovaciei), 2007. A publicat, printre altele, în Anuarul Politicii Externe a Poloniei, în Revista de Politici Internaționale și în volumele succesive ale anuarului Europa Centrală și de Est. Este autorul celor mai multe dintre titlurile cehe și slovace din Dicționarul biografic al Europei Centrale și de Est din secolul XX.