Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Lansare GRAPHICFRONT

GRAPHICFRONT este cea mai mare arhivă virtuală dedicată graficii românești. Evenimentul, ce va avea loc duminică, 11 noiembrie, la cinematograful Dalles din incinta Universității Populare Dalles, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, la ora 18.00, cuprinde prezentarea proiectului, lansarea noii versiuni, a noilor secțiuni ale site-ului Graphicfront.ro și vernisajul expoziției de afișe „Literografii”.

Lansare GRAPHICFRONT

Această prezentare și expoziția sunt parte a proiectului cultural Analiză și digitalizare a patrimoniului de comunicare vizuală din România. Perioada 1945-1989 – Arhivare și restituire, derulat cu sprijinul  financiar al Administrației Fondului Cultural Național.

Graphicfront este un proiect declanșat în 2009 prin descoperirea graficii românești utilitare, din perioada 1940 și până spre 1989. Observația principală a fost calitatea vizuală a materialelor realizate înainte de utlizarea computerului, spre deosebire de ce oferă grafica anilor recenți. Câteva piese extrem de interesante vizual și complet necunoscute/pe cale de dispariție, din foste spații industriale în principal, au stat la baza mai multor ani de căutări și cercetare în diverse spații, arhive, colecții. Proiectul a fost dezvoltat de la început pe 2 direcții principale: editorială, prin publicarea volumelor Grafica fără computer (în 2010 și respectiv 2011) și site-ul graphicfront.ro, gândit ca o arhivă online. Faza proiectului derulată în acest an s-a concentrat pe cercetare și pe organizarea și digitalizarea materialului strâns pe de o parte, și pe dezvoltarea și optimizarea platformei online așa încât să permită o mai bună arhivare, dar și afișare a materialului digitalizat. Dintre zonele de cercetare amintim: patrimoniul industrial, aparatul de propagandă, arhivele artelor scenice (teatru, operă, film), publicistică (reviste, ziare), coperta de carte (carte tehnică, beletristică), ilustrația de carte, publicitate, însemne, logo-uri.

Pe lângă partea de arhivă, în paralel s-a lucrat și la secțiunea Media+ a site-ului, dedicată în special știrii Graphicfront care se dorește un spațiu liber de informare, comunicare şi interacţiune pe subiecte legate de grafică/design, dar şi pe subiecte conexe, de dinainte şi de după ’89.

Evenimentul de duminică explică acest work in progress desfășurat sub laitmotivul Grafică fără computer și cuprinde, mai pe larg:

  1. o expoziție cu lucrări de grafică la care au fost invitați mai mulți graficieni și designeri profesioniști din țară, dar și din străinătate, să reinterpreteze în manieră personală o imagine, un motiv sau un detaliu preferat din imaginile cuprinse în arhiva Graphicfront ori din propria documentare a fiecăruia.
  2. Lansarea graphicfront.ro În urma documentării din acest an, site-ul își dublează conținutul, se îmbogățește cu noi secțiuni și a primit deja o nouă prezentare. Deși există deja de doi ani, site-ul nu a avut încă parte de o lansare oficială.
  3. Lansarea secțiunii FILM a site-ului

Lansările vor fi completate de o broșură ce cuprinde articole despre expoziții și evenimente importante ale anului 2012, interviuri cu graficieni și editori și va fi ilustrată cu lucrările de grafică expuse. Printre acestea se numără și expoziția de afiș polonez din septembrie 2011 - ianuarie 2012 de la MNAR.
 

Electric Brother este invitatul special ce va fi responsabil pentru o atmosferă lejeră și prietenoasă întreaga seară.

Atelierul de Grafică – portofoliu, pe scurt:

2010 – Grafica fără Computer. 40 de ani de mărunte împliniri.

2011 – Grafica fără Computer. Litere. Desen relief, volum.  Premiul pentru “Cea mai frumoasă carte ilustrată” la Bun de tipar / Gala premiilor industriei de carte din România; Participare la târgurile de carte din Frankfurt (2012) și Leipzig (2013)

2012 – Iron Curtain Graphics, publicat de ed. Die Gestalten, Berlin

Este prima oară când renumitul publisher german propune o colaborare unei edituri din România.

2010 – 2012 - Graphicfront.ro -  Cea mai mare arhivă virtuală dedicată graficii românești. Proiect în continuă dezvoltare

2012 – Premiul I – Concursul național de design de carte „Cele mai frumoase cărți din România”

Parteneri: AFCN, Centrul Ceh, Staropramen, Institutul Polonez, Muzeul Național al Țăranului Român, Cărturești, Synopsis Media, Universitatea Populară Ioan Dalles, Igloo, RFI, Radio România Cultural, Șapte Seri, Liternet,  Square Media.

http://www.graphicfront.ro